logarytm wykres
KLACZ:
potrzebuje pomocy w zadaniu.
f(x)= log2[2(x+3)]
jak to rozwiązać?
1 kwi 16:01
irena_1:
f(x)=log2[2(x+3)]=log22+log2(x+3)=log2(x+3)+1
Wykres funkcji y=log2x przesuń o 3 jednostki w lewo i 1 w górę
1 kwi 16:05
use: 2x+6>0
i rysujesz oś x to wartosci x [przykladowo dla 2x+6=2 czyli dla x=−2 logarytm jest rowny 1
1 kwi 16:05
pigor: ..., otóż
f(x)=log
2(2(x+3))= log
22+log
2(x+3)=
1+log2(x+3) , a więc
standardowy wykres funkcji
y=log2x przesuwasz o wektor [n
−3,1] i tyle . ...
1 kwi 16:07
pigor: o wektor [3,1]
1 kwi 16:09
zajączek:
1 kwi 16:10
pigor: .. cholera ..., o
[−3,1] oczywiście , idę wystarczy na dzisiaj
1 kwi 16:10
zajączek:
[−3,1]
1 kwi 16:11
zajączek:
Za dużo "napoju"było? na święta
1 kwi 16:12
KLACZ: Irena czy to co napisałaś a raczej jak zaczęłaś rozwiązywać w ⇒1 kwi 2013 16:05, jest na to
jakiś wzór ?
1 kwi 16:14
irena_1:
loga(b*c)=logab+logac
1 kwi 16:26
KLACZ: dzięki wszystkim !
1 kwi 16:30