W okręgu o promieniu 4 cm narysowano dwa promienie pod kątem 30 stopni. Oblicz d
marta: W okręgu o promieniu 4 cm narysowano dwa promienie pod kątem 30 stopni. Oblicz długość obwodu
łuków, na które okrąg został podzielony.
1 kwi 15:58
krystek:

| | 30 | |
30 stponom odpowiada łuk= |
| długości całego okręgu |
| | 360 | |
1 kwi 16:03
marta: czyli 30 mam podzielic na 360 i wyjdzie mi długoścc obwodu łukow?
1 kwi 16:19
1 kwi 16:21
irena_1:
Długość całego okręgu to 8π cm.
| | 30 | | 1 | |
Mniejszy łuk to |
| = |
| całego okręgu |
| | 360 | | 12 | |
1 kwi 16:21
marta: a jak to obliczyłas?
1 kwi 16:24
irena_1:
Długość okręgu? Ze wzoru
l=2πr
r=4cm
l=2π*4cm=8π cm
1 kwi 16:25
marta: hmm no tak wiec mam obliczony długość okregu a po co mi on skoro mam obliczyc długosc obwodu
łukow . przepraszam ze tak mecze ale nie chce bezmyslnie przepisac czegos czego nie rozumiem .
potem nauczyciel zapyta mnie jak to zrobilas a tu klops
1 kwi 16:30
irena_1:
Masz zapewne obliczyć długości łuków.
Ten mniejszy ma długość
Większy
1 kwi 16:31
marta: dziękuje bardzo
1 kwi 16:35