równania, logarytmy, trygonometria, ciągi, równanie okręgu
skowronek1991: Mam do zrobienia pracę kontrolną z matematyki. Niby radzę sobie z matematyką, ale nie mam przy
sobie przykładowych zadań i wzorów, więc średnio mi to teraz wychodzi. Potrafi ktoś w jakiś
sposób nakierować mnie od czego zacząć? Dalej powinnam sobie poradzić
1. Rozwiąż x
3 − 7x
2 − 4x +28 = 0
Wiem, że dalej będzie x
2 (x−7) − 4 (x−7) = 0
i... (x
2 − 4)*(x−7) = 0
x
2 = 4 ∪ x=7
x=2 ∪ x=7
Czy to już może być koniec zadania?
| | log3 24 − log3 8 | |
2. |
| |
| | 2 log6 2 + log6 9 | |
3. Oblicz cos α, tg α wiedząc, że sin α = 0,6 i α jest kątem ostrym
| | 5n+1 | |
4. Dany jest ciąg (an) o wzorze ogólnym an = |
| . Oblicz pierwszy, czwarty i siódmy |
| | n+3 | |
wyraz tego ciągu
5. Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, A(1,2) B(7,2)
1 kwi 15:53
irena_1: 1.
(x2−4)(x−7)=0
(x−2)(x+2)(x−7)=0
x=2 lub x=−2 lub x=7
1 kwi 15:57
zajączek:
1/ (x2−4)(x−7)= (x−2)(x+2)(x−7)=0
x=2 v x= −2 v x= 7
1 kwi 15:57
krystek: Masz wyłaczone czynnki przed nawias
(x−7)(x2−22)=0
(x−7)(x+2)(x−2)=0
x=7 lub x=−2 lub x=2
1 kwi 15:58
irena_1:
2.
| log324−log38 | | log3(24:8) | | log33 | |
| = |
| = |
| = |
| 2log62+log69 | | log64+log69 | | log6(4*9) | |
1 kwi 15:59
use: w pierwszym wzor uproszczonegommnozenia (x2−4)=(x−2)*(x+2) ⇒x=2 v x=−2
1 kwi 15:59
irena_1:
3.
cosx=
√1−0,62=
√1−0,36=
√0,64=0,8
1 kwi 16:00
zajączek:
| | 7+1 | | 2+2 | |
5/ S( |
| , |
| ) = (4,2) |
| | 2 | | 2 | |
o: (x−4)
2+(y−2)
2=9
1 kwi 16:00
use: 3. Oblicz cos α, tg α wiedząc, że sin α = 0,6 i α jest kątem ostrym
sin
2α+cos
2α= 1 z tego obliczysz sin sinus dosatni bo kat jest ostry
1 kwi 16:00
zajączek:
1 kwi 16:00
irena_1:
4.
| | 35+1 | | 36 | | 18 | |
a7= |
| = |
| = |
| |
| | 7+3 | | 10 | | 5 | |
1 kwi 16:02
irena_1:
5.
| | 1+7 | | 2+2 | |
O=( |
| ; |
| )=(4, 2) |
| | 2 | | 2 | |
|AB|=
√(1−7)2+(2−2)2=
√36+0=6
r=3
(x−4)
2+(y−2)
2=9
1 kwi 16:03
skowronek1991: Z Zadaniem z trygonometrią sobie poradziłam, ale dziękuję za odpowiedzi, które mnie upewniły,
że dobrze zrobiłam

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!
Po tak długiej przerwie (prawie 4 lata) dużo się zapomina
1 kwi 16:09
zajączek:
Powodzenia
1 kwi 16:09
skowronek1991: Nie dziękuję

A jeszcze zapytam a jedno zadanko...
| | 4 | | 2 | |
[ ( |
| ) −1,3 * ( |
| ) 3/5 ] 1/2 |
| | 9 | | 3 | |
Nieciekawie wygląda to jako równanie, więc może opiszę też słownie:
ułamek 4/9 jest podniesiony do potęgi −1,3 i pomnożony przez ułamek 2/3 podniesiony do potęgi
3/5. Całość wyrażenia jest dodatkowo podniesiona do potęgi 1/2
Niby ułamki są takie łatwe, ale w tak dużym wyrażeniu nie umiem się połapać
1 kwi 16:20
1 kwi 16:23
irena_1:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
[( |
| )−2,6*( |
| )0,6]0,5=[( |
| )−2]0,5= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
1 kwi 16:23
zajączek:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
[( |
| )−2,6*( |
| )0,6]1/2= [( |
| )−2]1/2= ( |
| )−1= |
| =1,5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
1 kwi 16:25
krystek: | | 2 | | 2 | | 3 | |
i teraz masz ( |
| )−2,6+0,6=( |
| )−2=( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
1 kwi 16:26
zajączek:
1 kwi 16:26
zajączek:
Spadam na jakąś "sałatę"
krystek
1 kwi 16:27
skowronek1991: Dziękuję, dziękuję!
Wesołych Świąt!
1 kwi 16:29
krystek: @zajączku smacznego tylko z ostrożności bo brzuszek będzie bolał z przejedzenia a zielona
ma pestycydy więc też nie polecam.
1 kwi 16:30