Ciągi
siara782: Podaj wzór ciągu arytmetycznego, mając dane: a10=10 i a6= −2
1 kwi 15:29
zajączek:
an= 3n−20
1 kwi 15:33
Kaja: a10=a6+4r
10=−2+4r
12=4r
r=3
a6=a1+5r
−2=a1+15
a1=−17
an=−17+(n−1)*3
an=3n−20
1 kwi 15:34
pigor: ... , np. tak :
an=a+(n−1)r = ? − szukany wyraz ogólny ciągu (wzór ciągu),
gdzie dla skrócenia zapisu
a=a1− wyraz pierwszy ciągu, więc z warunków
zadania masz układ równań :
a+9r=10 i a+5r= −2 /− stronami ⇔ 4r=12 i a= −2−5r ⇔ r=3 i a= −2−15 ⇔
⇔
a=−17 i r=3 ⇒ a
n=−17+(n−1)*3 ⇔
an=3n−20 − szukany wzór ciągu. ...
1 kwi 15:41
krystek: @
zajączku w pezencie

zamiast marchewki.
1 kwi 15:41
zajączek:
Dzięki

przyda się, bo sałatę mi śnieg zasypał
1 kwi 15:42
siara782: Dziękuję
1 kwi 15:56