zadanie
arletka17: KTOS MA CZAS SPRAWDZIC

?moje zadanie?
Rzucamy 3 razy kostka do gry.Oblicz prawdopodobienstwo:
A−suma wyrzuconych oczek jest ròwna co najwyzej 16.
B−za kazdym razem wypadla inna ilosc oczek.
Rozwiazanie:
Ω=6*6*6=216
A−zdarzenie losowe−suma wyrzuconych oczek jest ròwna conajwyzej 16
zatem
A`−zdarzenie przeciwne:suma wyrzuconych oczek jest wieksza od 16
A`=(6,6,6)(5,6,6)(6,5,6)(6,6,5)
(A`)=4
P=(A`)=4/216=1/54
zatem
P(A)=1−P(A`)=1−1/54=53/54
B−za kazdym razem wypadla inna ilosc oczek
IBI=6*5*4=120
P(B)=B/Ω=120/216=5/9
CZY TO JEST DOBRZE POLICZONE?
1 kwi 15:25
sushi_ gg6397228:
ok
1 kwi 16:10
arletka17: czy ok znaczy,ze jest dobrze zrobione?
1 kwi 19:26
sushi_ gg6397228:
jest dobrze policzone, zapisy tragiczne
1 kwi 19:37
arletka17: BARDZO PROSZE MI NAPISAC GDZIE MÓJ ZAPIS JEST TRAGICZNY,wtedy bede mogla sobie poprawic.
1 kwi 19:50
sushi_ gg6397228:
moc omega
zbiór A
moc zbioru A
po co wymnazac w P(B) jak zaraz sie skraca
1 kwi 19:54