zadanie z treścia
Agata: Paweł zamierza kupić mikroskop za 740zł. Na ten cel dostał od rodziców 400zł, pozostałe
pieniądze mają pochodzić z lokaty terminowej złożonej dwa lata temu. Oblicz, czy Pawłowi
wystarczy pieniędzy jeżeli lokata wynosiła 300 zł i była oprocentowana 6% w skali roku, przy
półrocznej kapitalizacji odsetek.
1 kwi 15:17
pigor: ... , no to z warunków zadania 740−400=
340 zł brakuje Pawłowi,
a lokata
L
2= 300(1+
14*6%)
2*4= 300(1+
1,5100)
8= 300*1,015
8= z dokładnością
tablicową (do 4−ech miejsc po przecinku)= 300*1,1265=
337,95<
340 zł,
więc niestety nie starczy Pawłowi kasy na ten mikroskop. ...
1 kwi 16:01
zajączek:
Dziadek musi dołożyć
1 kwi 16:01
pigor: ... , no tak, ze swojego ...

stypendium z ZUS−u .
1 kwi 16:03