rozwiązanie równania
ja: czy ktoś może mi wyjaśnić jak rozwiązuje się równania typu:
−27−21−15−...+x=72 ?
mianowicie chodzi o to, że nie rozumiem rozwinięcia tych '...'
1 kwi 13:55
ICSP: najpierw trzeba zauważyć regułę według której zmieniają się liczby. Jak już zauważysz regułę
możesz przewidzieć co będzie dalej w tych ...
1 kwi 13:56
ja: okej. coś w tym kierunku myślałem. tutaj, w konkretnym przypadku każda z kolejnych liczb jest
mniejsza o 6. ale jak dużo tych liczb się 'zmieści' w te kropki? jak to zauważyć?
1 kwi 13:57
ja: przenieść x na prawa stronę, 72 na lewą i dopasowac ilośc liczb między −15 a 72, tak?
1 kwi 13:58
Kaja: takie równania są przy ciągach. lewa strona jest tutaj prawdopodobnie sumą wyrazów ciągu
arytmetycznego.
1 kwi 13:58
Kaja: takie równania są przy ciągach. lewa strona jest tutaj prawdopodobnie sumą wyrazów ciągu
arytmetycznego.
1 kwi 13:58
ICSP: ja bym jakoś uporządkował ten zapis − wpisał go w ciąg :
a1 = −27
a2 = −21
a3 = −15
.
.
.
an = x
Sn = 72
Teraz pozostaje rozpoznać jaki to ciąg i policzyć x
1 kwi 13:59
ja: świetnie! dalej banał. dzięki za poradę!
1 kwi 14:00
Kaja: a
1=−27 r=−21−(−27)=6 a
n=x S
n=72
a
n=a
1+(n−1)*r
x=−27+(n−1)*6
x=−27+6n−6
x=6n−33
72*2=(−60+6n)*n
144=−60n+6n
2
n
2−10n−24=0
Δ=100+96=196
√Δ=14
n
1=−2 n
2=12
sprzeczność
x=6*12−33=39
1 kwi 14:05