jest ktos dobry z chemi by wytlumaczyc?
xo xo : Stężony kwas azotowy (V) o stężeniu procentowym Cp=55%, którego gęstość d=1,344 g/cm3,
wprowadzono do wody, otrzymując 500 cm3 roztworu kwasu. Oblicz objętości kwasu i wody które
zmieszano ze sobą w celu otrzymania 1−molowego roztworu.
1 kwi 13:39
Mateusz:
zamieniam stezenie procentowe kwasu na stezenie molowe:
| | C%*d | |
Cmol= |
| =8,7 mol/dm3 czyli takie jest stezenie molowe roztworu tego kwasu |
| | 100%*M | |
| | ms | |
teraz oblicz przekształcajac wzor: C%= |
| *100% ms bedzie ci to potrzebne aby policzyc |
| | mr | |
| | m | |
objetosc kwasu: ze wzoru V= |
| nastepnie chcesz przygotowac 0,5dm3 roztworu o stezeniu 1 |
| | d | |
mol/dm&3 pomysl jak policzyc ile wody musze dodac aby rozcienczyc roztwor naszego kwasu czyli
z 8,7 mol/dm
3 otrzymac roztwor o stezeniu 1mol/dm
3
1 kwi 17:09