Dominik: Dane są punkty A = (−2, 0) i B = (0, −4). Na paraboli y = x
2 + 1 znajdź taki punkt C, aby pole
trójkąta ABC
a) było równe 20
b) było najmniejsze
podstawiam do wzorku na pole trojkata z wierzcholkow
| | 1 | | 1 | |
P(x) = |
| |(0 − (−2))(x2 + 1 − 0) − (−4 − 0)(x − (−2))| = |
| |(2(x2 + 1) + 4(x + 2)| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| |2x2 + 2 + 4x + 8| = |x2 + 2x + 5| |
| | 2 | |
wg odp powinno byc P(x) = |x
2 − 2x + 5|. co zle podstawiam? sprawdzalem to milion razy i nie
moge doszukac sie bledu
1 kwi 13:14
Dominik: a nie, wg odp jest P(x) = x
2 − 2x + 5 (bez wartosci bezwzglednej). jak mam ustalic ekstremum
| | −b | |
mojej funkcji? wzorek |
| nie dziala, bo wypluwa xw = −1, a powinno byc xw = 1. |
| | 2a | |
wolfram wyrzuca ekstremum x = 1 dla obu funkcji, takze z modulem trzeba je inaczej policzyc.
ale jak, na poziomie LO?
1 kwi 13:20
use: a moze chodzi o to ze masz sprawdzic dla c=(x, y) oraz dla c =(−x,y) ?
1 kwi 13:21
Dominik: a nie, ekstremum mojej funkcji pola jest w x = −1 (czyli pokrywa sie ze wzorkiem licealnym).
@use, tak wlasnie robie. ale C = (x, y) = (x, x2 + 1)
1 kwi 13:23
sushi_ gg6397228:
−2 0 1
0 −4 1
x x2+1 1
policz z tego wyznacznik
a potem sprawdz czy dobrze sa podane współrzędne punktów i prostej
1 kwi 13:23
Dominik: @sushi, to jest macierz czy co? myslisz, ze maturzysta umie to tknac?
1 kwi 13:24
use: ale dominik punkt c moze miec wspołrzędną minus x czyli c =(−x,y) tak mi sie wydaje ze tez
powinno sie to uwzglednic
1 kwi 13:24
Dominik: wszystkie dane sa dobre, na 100%
1 kwi 13:25
123: Ale akurat taką(3x3) sie robi bardzo podobnie do wyznacznika 2x2
1 kwi 13:25
use: ogolnie analityczna to chyba najgorsze co moze byc na maturze, duzo liczenia i w ogole
1 kwi 13:28
use: Jezeli xy+yz+zx=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to |
| + |
| + |
| = próbuj to proste zadanko |
| | x2−yz | | y2−zx | | z2−xy | |
i zad 2
Jesli: cosx+cosy+cosz=0 oraz sinx+siny+sinz=0
| | x−y | |
to cos( |
| )= to tez spróbuj |
| | 2 | |
1 kwi 13:37
Saizou : ja bym to tak rozwiązał
a)
A = (−2, 0) i B = (0, −4) i niech C=(x:x
2+1 )
| | 1 | |
P= |
| l(0−(−2))(x2+1−0)−(−4−0)(x−(−2))l |
| | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| l2x2+4x+10l niebieskie przyjmuje wartości dodatnie |
| | 2 | |
P=x
2+2x+5
| | −2 | |
b) wartość minimalne jest dla Xw= |
| =−1, zatem C=(−1:2) |
| | 2 | |
1 kwi 13:50
Dominik: @Saizou, zrobilem to dokladnie tak samo i niestety jest to zla odp. C = (1, 2).
1 kwi 13:56
Saizou : to musi być błąd, bo wyrysowałem to sobie w geogebrze i dla punktu C=(1;2) P=8,
a dla C=(−1:2) P=4
1 kwi 14:07
zajączek:
Hej

Jak to dobrze,że podczas pisania matury nie podają odpowiedzi ( do tego błędnej!
Dopiero byś się głowił .........
Jakiś "baranek" popełnił błąd w wyznaczeniu funkcji pola
zamiast P(x) = |x
2+2x+5| napisał P(x)= |x
2−2x+5|
i dalej liczył właśnie z tym błędem
Twoja odp jest poprawna
Pozdrawiam
1 kwi 14:07
zombi: Use nie wiem czy chciałeś, żeby ktoś rozwiązał te zadanka co podałeś, ale walnąłem sobie
pierwsze
xy+xz+yz=0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| |
| x(x+y+z) | | y(x+y+z) | | z(x+y+z) | |
niech (x+y+z)=t
| 1 | | 1 | | 1 | | xyt2+xzt2+yzt2 | | t2(xy+xz+yz) | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| =0 |
| xt | | yt | | zt | | xyzt3 | | xyzt3 | |
1 kwi 14:21
use: pierwsze ok tylko nie wiem po co ci ta zmienna t mi wyszlo bez tego po prostu sprowadzilem do
wspolnego mianownika i zagrało

walnij to drugie
1 kwi 14:23
use: chocia nie tez podstawialem tylko zamiast zmiennej normalnie jechalem na tych oznaczeniach tak
czy siak mialo wyjsc 0 i wyszlo 0
1 kwi 14:26
Dominik: dzieki, Saizou. czyli kolejny blad w kielbasie.
1 kwi 17:14
zajączek:
1 kwi 17:15
Dominik: a i tobie zajaczku rowniez dziekuje!
1 kwi 17:18
zajączek:
Nie widziałem ? ............ no to
1 kwi 17:19