funkcje
marta: Dla jakich argumentów wartości funkcji y=3x2+x+30 są mniejsze od wartości funkcji y=2x2−9x−3?
Proszę o pomoc.
6 wrz 14:10
marta: nie ma takich argumentów. Jak to wytłumaczyć?
6 wrz 18:08
tim: Możliwość A. Rysunek.
Możliwość B.
f(x) < g(x)
6 wrz 18:12
marta: można trochę dokładniej?
6 wrz 18:33
amba: Robisz tak:
pierwsza funkcja: 3x2+x+30 < druga funkcja: 2x2−9x−3
i masz zwykla nierownosc
3x2+x+30<2x2−9x−3
x2+10x+33<0
liczysz Δ = 100−132= −132
Jesli Δ<0 to nierownosc nie ma rozwiazania
Wiec nie ma takich argumentow
6 wrz 18:43
amba: no tak, Δ= −32 a nie −132, ale to nie ma znaczenia, bo i tak jest <0
6 wrz 18:45