matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
nano93:
rozwiąż: a) −4x
2
+8x=0 b) −x
2
= −x −6
1 kwi 13:00
Kaja:
a) x(−4x+8)=0 x=0 lub x=2
1 kwi 13:10
Kaja:
b) x
2
−x−6=0 Δ=1+24=25
√
Δ
=5 x
1
=−2 x
2
=3
1 kwi 13:10
bezendu:
b) −x
2
+x+6=0 Δ=25
√
Δ
=5 x
1
=3 x
2
=−2
1 kwi 13:11