matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postać kanoniczna ułamek funkcja
michalin:
Witam,
2x−4
f(x)=
= jak można to sprowadzić do postaci kanonicznej ?
3x+1
1 kwi 12:57
pigor:
... , "wredny" przykład i jak nie potrafisz pokombinować, to np. tak :
2x−4
a
3bx+b+a
= b+
=
⇔ 3b=2 i a+b=−4 ⇔
3x+1
3x+1
3x+1
2
2
2
14
⇔ b=
i a=−4−
= −4
= −
,
3
3
3
3
więc
2x−4
2
−
14
3
−
14
9
=
+
=
2
3
+
. ...
3x+1
3
3(x+
1
3
)
x+
1
3
1 kwi 13:20
michalin:
dziękuje !
1 kwi 14:36