Zasada indukcji matematycznej, wykazanie.
wajdzik: Korzystając, z zasady indukcji matematycznej, wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej
n
zachodzi równość:
| | n(2n−1)(2n+1) | |
12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
1.Sprawdzamy, czy dla n=1 wzór jest prawdziwy:
L=1 P=1
L=P
2.Wykażemy, że dla każdej liczby naturalnej n,jeśli:
| | n(2n−1)(2n+1) | |
12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
| | (2n+1)(4n+1)(4n+3) | |
to:12+32+52+...+(2n−1)2+(2n+1)= |
| |
| | 3 | |
Dowód:
| | n(2n−1)(2n+1) | |
LT=12+32+52+...+(2n−1)2+(2n+1)= |
| +(2n+1)= |
| | 3 | |
| | 3(2n+1) | | n(2n−1)(2n+1)+3(2n+1) | |
={n(2n−1)(2n+1)}{3}+ |
| = |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | (2n+1)[n(2n−1)+3] | |
= |
| = ... |
| | 3 | |
Sprowadziłem do postaci dwumianu kwadratowego jak jest w książce aczkolwiek nic mi nie wyszło.
Pokieruje mnie ktoś co dalej? Ogólnie, czy to co zrobiłem jest ok?
1 kwi 12:52
wajdzik: Mógłby ktoś mi pomóc?
1 kwi 13:12
ff: teza:
lewa strona: zgubiłeś kwadrat przy ostatnim wyrazie
prawa strona: podstawiasz za "n" założenia: "n+1" (krok indukcyjny) nie 2n+1
1 kwi 13:13
sushi_ gg6397228:
sprawdz co zapisałes dla punktu 2. od miejsca to: .......
1 kwi 13:16
wajdzik: To jeszcze raz:
| | n(2n−1)(2n+2) | |
12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
1.Sprawdzam czy dla n=1 wzór jest prawdziwy:
L=1 P=1 L=P
2.Wykazuję, że dla każdej liczby naturalnej n,jeśli:
| | n(2n−1)(2n+2) | |
12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
| | (n+1)(2n+1)(2n+3) | |
to:12+32+52+...+(2n−1)2+(n+1)= |
| |
| | 3 | |
| | n(2n−1)(2n+2) | |
LT=12+32+52+...+(2n−1)2+(n+1)= |
| +(n+1)= |
| | 3 | |
| | n(2n−1)(2n+1)3(n+1) | |
= |
| =? |
| | 3 | |
Co tutaj teraz mogę zrobić?
1 kwi 15:21
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
1 kwi 15:27
asdf: na końcu powinno być tylko (2(n+1) − 1)2 =, a nie (2n−1)2 + (n+1)..
1 kwi 15:29
irena_1:
2.
Z.
| | n(2n−1)(2n+1) | |
12+32+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
T.
| | (n+1)(2n+1)(2n+3) | |
12+32+...+(2n−1)2+(2n+1)2= |
| |
| | 3 | |
D.
| | n(2n−1)(2n+1) | |
L=12+32+52+...+(2n−1)2+(2n+1)2= |
| +(2n+1)2= |
| | 3 | |
| | n(2n−1)(2n+1)+3(2n+1)2 | | (2n+1)[n(2n−1)+3(2n+1)] | |
= |
| = |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | (2n+1)(2n2−n+6n+3) | | (2n+1)(2n2+5n+3) | |
= |
| = |
| = |
| | 3 | | 3 | |
1 kwi 15:29
asdf: sorry, (2n−1)2 + (2(n+1) − 1)2
1 kwi 15:30
wajdzik: Dzięki, już analizuję.
1 kwi 15:31