w
sinus: Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia W(x) wiedząc ze W(0) = 9, i W(2) = −3
a) wyznacz wielomian W(x)
b) znajdz przedziały w których W(x)<0.
i wyszło mi coś takiego
W(x)= a(x−b)(x−3)(x−3)
W(0) = 9
W(2) = −3
wychodzi mi ze a = −2 i b = 12
czyli W(x)= −2(x−12 )(x−3)(x−3)
stąd W(x)<0
x∊(12; 3) u (3; +∞)
sprawdzi ktoś czy dobrze bo nie mam odpowiedzi?
1 kwi 12:39
Saizou : a czemu W(x)=a(x−b)(x−3)(x−3) skoro w treści nie ma powiedziane ze jest to pierwiastek
dwukrotny?
1 kwi 12:45
123: Dlaczego W(x)= a(x−b)(x−3)(x−3) ?
1 kwi 12:46
sinus: zapomniałem tego dopisać tak wyglada całe polecenie
Liczba 3 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia W(x) wiedząc ze W(0) = 9,
i W(2) = −3
a) wyznacz wielomian W(x)
b) znajdz przedziały w których W(x)<0.
1 kwi 12:52
sinus: teraz bedzie okey
1 kwi 13:07