wyznacz 2 takie liczby
mix: wyznacz 2 takie liczby aby ich suma była równa 120, a ich iloczyn miał największą wartość.
o co chodzi, jak to w ogóle zacząć?
6 wrz 14:08
tim: Ja.
6 wrz 14:08
mix: prosze o pomoc
6 wrz 14:09
tim: a + b = 120 a = 120 − b
X(iloczyn) = ab = (120 − b)b = −b2 + 120b
Funkcja f(x) = −b2 + 120b jest funkcją kwadratową. Wykres jest parabolą, gdzie ramiona są
skierowane w dól, zatem max (wartość maksymalną) osiąga ona w wierzchołku. Oblicz go.
6 wrz 14:10
mix: czyli przekształcić na postać kanoniczną i potem [p,q] to wierzchołek tak?
6 wrz 14:17
mix: nie ja już nie wiem jak to zrobić skoro tam nie ma postaci ogólnej funkcji wyrażającej się
wzorem y=ax2 +bx +c
6 wrz 14:18
mix: chyba źle mysle jak to zrobić, może mała podpowiedź, nie rozwiązanie!
6 wrz 14:20
mix: chyba wiem... ale to moment, jak zrobie napisze odpowiedz i prosze powiedzieć czy dobrze
6 wrz 14:26
mix: czy ma być tak: y=−1x2 + 120x + 0
a=−1 b=120 c=0 potem ze wzorów na p q i Δ wyliczam p i q i czy to już jest wierzchołek?
wyszło mi [60,30]
6 wrz 14:32