matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo geometryczne mamba: dwa punkty A i B zostaly wybrane losowo z I cwiartki ukladu wspolrzednych, a nastepnie kazdy z nich polaczono z poczatkiem O ukladu wspolrzednych. obliczyc prawdopodobienstwo, ze obie proste beda nachylone do siebie pod katem mniejszym niz π4 z gory dzieki! emotka
1 kwi 12:32
ff: rysunekjak pewnie zauważyłaś − lubie te zadania − można rysować i jeszcze liczyć całki − czego chcieć więcej emotka wybór punktu możemy sprowadzić do wyboru kąta: losujemy kąt α − kąt jaki tworzy prosta OX z prostą OA i β kąt OX i OB (tzn losujemy punkt, ale bierzemy jego kąt) Ω = [0,π2]2 (α,β) ∊ [0,π2]2 | α − β | < π4 β − π4 < α < β + π4 Z − kąt jest mniejszy od π/4
 π π π 
|Z| = (

)2 − (

)2
 2 2 22 
(od pola kwadratu odejmuje pole niezakolorowanych trójkątów) powinno coś wyjść emotka
1 kwi 13:43
ff: źle liczę:
 π π π 
|Z| = (

)2 − (

)2
 2 2 4 
(odległość góra/dół od przekątnej kwadratu to π/4 równolegle do boku kwadratu, a nie jak wcześniej zrobiłem − pod kątem prostym do przekątnej) W każdym razie − ideę masz emotka
1 kwi 13:48
mamba: dzięki! prawdopodobieństwo mi ostatecznie wyszło 34 i tak jest w odpowiedziach, także gites tylko raczej ciężko by mi było wpaść na to, że Ω=[0,π2]2 tzn wiem, że to pierwsza ćwiartka, więc muszą należeć od 0 do π2, ale chodzi mi bardziej o to, że nie bardzo ogarniam skąd mam wiedzieć, że to akurat kwadrat musi wyjść druga sprawa, przy wyliczaniu Z trochę się pogubiłam.. a konkretniej,. ok, pole kwadratu to π24 .. ale nie za bardzo ogarniam, skąd pole tych trójkątów to (π2π4)2. wiem, że pewnie zagmatwałam i może do końca nie wiem o co mi chodzi.. ale chyba o to, że skąd ten kwadradrat wziął wiem, że motam.. siebie i innych, głośno myślę
1 kwi 14:57
ff: rysunekNie ma sprawy emotka Ma wyjść kwadrat bo obydwa punkty są losowane z tego samego zbioru czyli kąt dla α (pierwszego punktu) jest losowany z tej samej dziedziny co kąt β (dla drugiego punktu) czyli [0,π/2]. zatem para (α,β) jest z [0,π/2]2 Potraktowałem pole 2 niezakolorowanych trójkątów jako jeden kwadrat (są przystające, równoramienne). Taki skrót w obliczeniach emotka
 π π 
Przyprostokątna niezakolorowanego trójkąta ma długość:

2 4 
 π π 
zatem pole niezakolorowanego trojkąta: 12(

)2
 2 4 
1 kwi 16:32
mamba: wielkie dzięki! bardzo mi ułatwiłeś życie.. przynajmniej na tym etapie emotka
1 kwi 16:56