oblicz
OLI: zad1. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −2 oraz 4. Najmniejszą wartością
funkcji f jest −18. Wyznacz wzór funkcji f i zapisz go w postaci iloczynowej.
Rozwiąż zadanie, wykonując kolejne polecenia.
a). Podstaw miejsca zerowe do wzoru funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej.
b). Oblicz odciętą wierzchołka paraboli, korzystając z zależności: xw= w1+x2/2, gdzie x1,x2 są
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej.
c). Zapisz równanie z niewiadomą a, podstawiając do wzoru funkcji współrzędne wierzchołka
paraboli.
d). Oblicz a.
e). Zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej.
BARDZO PROSZĘ O OBLICZENIE.
1 kwi 11:45
Kaja: f(x)=a(x+2)(x−4)
−18=a(1+2)(1−4)
−18=−9a
a=2
f(x)=2(x+2)(x−4)
1 kwi 11:53