oblicz
oli: Bartek i Wojtek kupili długopisy jednego rodzaju. Bartek kupił w sklepie kilkanaście długopisów
za kwotę 136zł. Wojtek poszedł do hurtowni i za taką samą kwotę kupił o 3 długopisy więcej.
Cena jejjednego długopisu w hurtowni była niższa o 1,20zł od ceny długopisu w sklepie. Ile
długopisów kupił Bartek?
1 kwi 11:29
Kaja: x− ilość długopisów kupionych przez Bartka
x+3 ilośc długopisów kupiona przez Wojtka
y−cena długopisu w sklepie
y−1,20 − cena długopisu w hurtowni
| ⎧ | x*y=136 | |
| ⎩ | (x+3)(y−1,20)=136 |
|
i dalej sobie rozwiąż ten układ
1 kwi 11:57
pigor: ... , lub jeśli jesteś na etapie funkcji wymiernej, to niech
x=? − szukana
liczba długopisów
x∊N 1 kupiona przez Bartka w sklepie , masz, wtedy np.
takie równanie wymierne :
| 136 | | 136 | | 34 | | 34 | |
| = |
| − 1,20 /:4 ⇔ |
| = |
| − 0,3 /*10x(x+3) ⇔ |
| x+3 | | x | | x+3 | | x | |
⇔ 340x= 340x+3*340 − 3x(x+3) /:3 ⇔ x(x+3)= 34*10 ⇔ x(x+3)= 2*17*10 ⇔
⇔
x(x+3)=
17*20 ⇒
x=17 − tyle długopisów kupił Bartek w sklepie. ...
1 kwi 13:40