Wyznacz a i b
Aneta: Liczby: a, b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, a liczby: −2, a, b− kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję

1 kwi 00:32
zombi:
i
a+2=b−a
Z pierwszego lub drugiego liczysz a lub b podstawiasz do drugiego i koniec.
1 kwi 00:37
use: (a,b,18)−ciaq geo.
(−2,a,b)− ciag arytm.
2a=(−2+b) z arytmetycznego
b
2=a*18 z geometrycznego
podstawilbym do b
2=a*18
1 kwi 00:38
zombi: Śmiało podstawiaj
1 kwi 00:41
use: a co masz problem z rownaniem kwadratowym

pozatym wiekszosc zadan tego typu sprowadza sie do takiej postaci
1 kwi 00:42
use: pozatym napisales to samo inteligencie ^^ proporcja da w rezultacie b2=18a
1 kwi 00:44
pigor: .., no i nie zapomnij, że interesują cię tylko
a>0, bo b
2=18a . ...
1 kwi 00:48
Aneta: wyszło, jeszcze raz bardzo dziękuję
1 kwi 00:48
use: Pigor oczywiscie na koncu nalezy sprawdzic czy wynik spelnia warunki ciągu ^^ al;e to raczej
powinno byc oczywiste i uwzglednione w odpowiedzi , wystarczy ułożyc (a,b,18 ) i sprawdzic czy
jest to ciag geometryczny , oczywiscie jezeli jest to spelnia b2=18a ^^
1 kwi 00:50
Aneta: według odpowiedzi a powinno się równać 2 lub 1/2 natomiast b 3 lub 6 i tak mi wyszło

Jeszcze raz dziękuję

*
1 kwi 00:59
pigor: ... , to twoje "oczywiste należy sprawdzić" mnie nie dotyczy, bo prawie zawsze rozwiązuję
metodą równań równoważnych i stąd moja propozycja − uwaga − warunku, który pozwala "zapomnieć"
o sprawdzeniu, gdyż nie lubię metody analizy starożytnych, czyli tego sprawdzania o którym
piszesz i tyle . ...
1 kwi 01:03