matematykaszkolna.pl
równanie sinus cosinus michalin: Rozwiąż równanie : 2cos2x − 2cosxsinx = 1−sinx ,w przedziale x∊ <0,2π > dochodzę do −sinx(1+2sin−2sin2) pomocnicza t − wychodzą liczy tyle że rozwiązanie jest inne niż moje mogę tak to w ogóle rozwiązać wprowadzając pomocniczą t ?
1 kwi 00:15
michalin: "−2cos2sinx "
1 kwi 00:16
aniabb: 2cos2x(1−sinx) − (1−sinx)=0 (2cos2x−1)(1−sinx)=0 (2cos2x−1)=0 lub (1−sinx)=0 cosx=−2/2 cosx=2/2 sinx=1
1 kwi 00:21
use: masakra dopiero teraz zauwazyłem że poprawiłes sie i ma byc "−2cos2sinx " zamiast − 2cosxsinx xd a tak z ciekawosci moglby ktos policzyc wlasnie takie rownanie 2cos2x − 2cosxsinx = 1−sinx ^^
1 kwi 00:24
1 kwi 00:28
michalin: a co zszokowało Cię " use" ?
1 kwi 00:28
michalin: Dzięki ania, zatem nie można tego zrobić inaczej , np podstawiając i przekształcając jedynkę trygonometryczną ?
1 kwi 00:30
use: no^^, bo generalnie takie rownania na poziomie maturalnym(sam zdaje w tym roku mature ) to po kilku krokach ( tak jak zrobiła to ania ) są juz rozbite i mozna zabierac sie za wynik a w tym przypadku to hmm. ktos kto wyliczylby x nie uzywajac kalkulatora to naprawde szacunek^^
1 kwi 00:31
use: 2cos2x − 2cos2sinx = 1−sinx po co ci jedynka wszystko przerzucasz na lewo dostaniesz 2cos2x−2cos2sinx−(1−sinx)=0 2cos2x(1−sinx)−(1−sinx)=0 wspolny czynnik sie az sam narzuca zeby go wyciagnąc (1−sinx)*(2cos2x−1)=0 i juz masz iloczyn dwoch wyrazen dajacy 0 ^^
1 kwi 00:35
aniabb: pewnie można inaczej, ale zgubiłeś jedynkę i po co 3 potęga jak można prościej
1 kwi 00:36
michalin: aniabb, czyli można jedynką ale będzie trudno ,tak ?
1 kwi 01:07
michalin: Jak tam przygotowania USE do matury rozszerzonej i podstawy ? Robisz zadania , ile dziennie szczerze ^^ ?
1 kwi 01:08
aniabb: tak, można ..wstąpił do piekieł po drodze mu było
1 kwi 01:09
michalin: Dzięki ANIUemotka
1 kwi 01:10
michalin: jesteś jeszcze USE ?
1 kwi 01:10
use: to zalezy staram sie codziennie coś porobic ale szczerze mowiac juz mnie nudzą te zadania maturalne bo jest mały zakres materiału tak naprawde ( co nie swiadczy o tym że wszystkie zadania rozwiazuje bezbłędnie, jest spora czesc zadan trudniejszych z ktorymi mamproblem ) teraz zacząłem sobie ogarniać podstawy analizy matematycznej z tych "nudów" emotka a mature podstawową probna napisalem na 98% a rozszerzoną jak sobie pisze to tak zawsze te 50% jest emotka
1 kwi 01:12
michalin: to ładnie ! Składasz na polibudę czy na coś innego ?
1 kwi 01:14
use: oj powiem szczerze że jeszcze nie wiem ^^ póki co chce zdać mature jak będe juz po to wtedy się zastanowie , napewno jeżeli studia to kierunek scisły i kto wie może matematyka ^^ chociaż 5 lat z matematyką to też nie jest takie łatwe ^^
1 kwi 01:16
use: ogólnie to najlepiej byłoby mi w krakowie bo najblizej , UJ,AGH, ewentualnie PK z tych bardziej znanych jeszcze UP . Zobaczymy a ty ?
1 kwi 01:19
zombi: Ja chce na UJ iść, ale zobaczymy za rok jak napiszę maturke
1 kwi 01:20
use: Jak widze coś takiego to nie wiem czy chce na studia ^^ http://www.youtube.com/watch?v=662btarSOog
1 kwi 01:22
use: zombi a jaki kierunek ?
1 kwi 01:23
zombi: Myślałem nad matmą stosowaną, bo w infe mnie tak nie ciągnie.
1 kwi 01:24
aniabb: nikt Ci nie każe iść na inżynierię lądową poza tym na co byś nie poszedł faktycznie to będzie szok i diametralna zmiana sposobu prowadzenia zajęć
1 kwi 01:25
use: ten pan na filmie nie rozni sie wsumie od ludzi z zakładu emotka
1 kwi 01:26
use: ja mysle nad matematyką na agh kierunek inżynierski
1 kwi 01:27
aniabb: trzeba się przyzwyczaić, że każdy wykładowca ma swój własny język i zestaw znaków, który nie pasuje do niczego innego
use: ale pewnie sie nie dostane
use: znaczy wiesz co aniu zgodze sie z tym jednak priorytetem powinno byc przekazywanie wiedzy bo jakby nie bylo za cos ten wykladowca zarabia , a jak ma robic z siebie idiote i nie potrafic przy tym nic wytlumaczyc to lepiej siedziec w domu i sie z ksiazek uczyc
1 kwi 01:29
aniabb: rozliczają ich z publikacji, a wykłady to zazwyczaj przymus do odbębnienia chociaż jak zawsze od wszystkiego są wyjątki
1 kwi 01:34
Dominik: swietny ten wykladowca
1 kwi 02:18
use: Ludzie wy śpicie w ogóle xd ^^
1 kwi 02:36
dominik: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Ile jest liczb naturalnych, których największym dzielnikiem naturalnym mniejszym od danej liczby jest 5 ?
1 kwi 11:23
dominik: Proszę o pomoc. zadanie 1. W wycinek kołowy o promieniu 9 cm i kacie środkowym 60 stopni wpisano koło. Oblicz pole tego koła. Zadanie 2.Kubuś Puchatek miał na jednej półce 2 kubeczki zielone i 3 kubeczki niebieskie, a na drugiej półce 1 talerzyk czerwony, 2 talerzyki zielone, 2 talerzyki niebieskie. Wybierając losowo jeden talerzyk i jeden kubeczek poda dla gościa komplet naczyń w jednakowym kolorze? Wybierając losowo dwa talerzyki i dwa kubeczki otrzyma dwa komplety, z których jeden będzie w kolorze zielonym , a drugi w kolorze niebieskim?
1 kwi 11:40