ZW
sinus: Wyznacz zbiór wartośći funkcji f(x) = sin4x + cos4x gdzie x∊R
przekształcam do postaci
f(x) = 2sin4x − 2sin2x +1
sin2x = t gdzie t∊<0;1>
i wychodzi mi ze Δ < 0
zatem licze tw = 12
czyli t∊<0.5;1>
stąd sin2x∊<0.5;1>
Odp.
ZW = <0.5;1>
Może ktoś sprawdzić czy dobrze to rozwiązałem bo nie mam odpowiedzi.
31 mar 23:47
ICSP: wygląda dobrze
31 mar 23:53
ICSP: | | 1 | |
sin4x + cos4x = 1 − |
| (sin2x)2 ⇒ ZB : y ∊ <0;5 ; 1> |
| | 2 | |
31 mar 23:55
sinus: okey dzieki
mam jeszcze jedno takie zadanie i nie mam odpowiedzi do niego i nie bede sie zbytnio rozpisywał
oto zadanie
wyznacz dziedzine log(22x+1 − 17*2x + 8)
22x+1 − 17*2x + 8 > 0
2*2x2 − 17*2x + 8 > 0
czyli t = 2x
no i rowziązuje trojmian
i otrzymuje t1 = 0.5 lub t2 = 8
czyli x= −1 lub x = 3
zatem dziedzina to x ∊(−∞; −1) u (3; +∞)
dobrze?
1 kwi 00:07
use: jestes pewien że 2 do potegi 2x = 2 do potego x
2 
^^
1 kwi 00:10
aniabb: zapomniał nawiasu, ale ogólnie dobrze
1 kwi 00:11
use: jak dobrze przeciez 22x+1≠2*2x2
1 kwi 00:13
sinus: dziękuje za pomoc
1 kwi 00:14
sinus: powinno byc (2x)2
1 kwi 00:14
use: no to okej ^^
1 kwi 00:17
use: matura w tym roku
1 kwi 00:17
sinus: podbicie wyniku next time
1 kwi 00:20
sinus: dzieki za pomoc dobrej nocy
1 kwi 00:21