Prawdopodobienstwo
Opuncja: Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
Wykaż, że dla dowolnych zdarzeń A i B zawartych w jednej przestrzeni
zdarzeń prawdziwa jest równość 1 – P(B' ∪ (A ∩ B)) = P(A ∪ B) – P(A).
Próbowałem to zrobić z de Morgana − jednak mi to nic nie dawało. Przykładowo taki wynik
1−P(B' ∪ A)=P(A ∪ B) − P(A), ale czy to jest prawda, to nie wiem.
Z góry dzięki za pomoc.
PS Rozwiązanie ma być bez grafu (ilustracji).
31 mar 23:13
pigor: ..., np. tak:
1–P(B'U(A∩B))= 1−P(B')−P(A∩B)+P(B'∩B∩A)= 1−1+P(B)−P(A∩B)+P(∅∩A)=
= P(B)−P(A)−P(B)+P(AUB)+P(∅)= −P(A)+P(AUB)+0=
P(AUB)−P(A) c.n.w. . ...
31 mar 23:22
Opuncja: 1−P(B')−P(A∩B)+P(B'∩B∩A) − z czego to wynika. Z działań na zbiorach?
Dziękuję za odpowiedź
1 kwi 08:00
1 kwi 10:08
Opuncja: Rozumiem. Dziękuję wszystkim za pomoc.
1 kwi 10:32
pigor: ... cieszę się , że zrozumiałaś, bo moje gotowce − jak zwykle − nie są ot takie "proste"...
1 kwi 11:16