Prawdopodobieństwo.
Daniel: Dane są P(A' ∩ B')=1/2, P(A') =2/3, P(A ∩ B) =1/4. Oblicz P(B), P(A ∩ B).
31 mar 22:29
pigor: ...przyjrzyj się jeszcze raz , czy dobrze przepisałeś, bo ja nie mam zamiaru się domyślać .
31 mar 22:39
Daniel: Argh, tam do obliczenia jest P(B) i P(A' ∩ B)
31 mar 22:46
zajączek:
II prawo De Morgana A
'∩B
'= (AUB)
'
| | 1 | | 1 | |
P(A'∩B') = 1−P(AUB)= |
| ⇒ P(AUB)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(B)=..........
P(A
'∩B)= P(B\A)= P(B) − P(A)=..........
dokończ rachunki .......
31 mar 22:56
pigor: ..., no to np. tak :
z prawa de'Morgana P(A'∩B')=P(AUB)'=
12= P(AUB), a
P(A)= P(Ω)−P{A')= 1−
23=
13, więc z własności P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
12=
13+P(B)−
14 ⇔
P(B)= 34−
13=
912−
412=
512 ;
natomiast :
P(A'∩B)= P{B\A)= P(B)−P(A∩B)=
512−
14=
512−
312=
16. ...
31 mar 23:07
zajączek:
Ech
pigor nie dasz się wykazać młodzieży nawet w rachunkach
31 mar 23:19
Daniel: Dziękuję.
31 mar 23:30