SUPER ZAGADKA , pokaż na co Cię stać :)
Dawlaw: Od liczby 20 odejmij liczbę 88 tak,aby wynikiem odejmowania była liczba 22. No słucham sugestii
6 wrz 13:53
Madzia:): ?
6 wrz 14:06
Dawlaw: Tak brzmi całkowita treść zadania ,które dostał uczeń 5 klasy podstawowej

Prawda ,że trochę
dziwne ,ale liczę ,że ktoś na to wpadnie...
6 wrz 14:08
Madzia:): to ty chodzisz do 5 klasy?
6 wrz 14:13
Dawlaw: nie , te czasy mam oj dawno za sobą ,ale mimo to te zadanie mnie powaliło bo napisałem matme
roz na 95% a tu mam problem
6 wrz 14:14
tim: A to jest chociaż rozwiązywalne zadanie?
6 wrz 14:15
Madzia:):
6 wrz 14:16
Madzia:): no właśnie?
6 wrz 14:17
Madzia:): a mogę wiedzieć do której?
6 wrz 14:17
Dawlaw: no skoro tak podyktowała matematyczka to chyba tak

a co ty madzia taka ciekawska ? rozwiąż
to ci napisze
6 wrz 14:20
Madzia:): 
?
6 wrz 14:20
Madzia:): niesprawiedliwie
6 wrz 14:21
Dawlaw: uważam ,że sprawiedliwe

ty napisze odp na moje pytanie a ja napisze na twoje ,a ze ja
zadałem pierwszy więc ty musisz pierwsza odpowiedzieć
6 wrz 14:23
Dawlaw: no piszcie swoje pomysły , proszę
6 wrz 14:24
Madzia:):
6 wrz 14:26
Madzia:): :((
6 wrz 14:26
Madzia:): ...
6 wrz 14:28
echh: Dawlaw nie widzisz ze Madzia kręci do ciebie bajere?
6 wrz 14:28
Dawlaw: oj madzia coś mało konkretna jesteś ,tylko wykrzykniki i minki ,a rozwiązanie gdzie ?
6 wrz 14:28
Dawlaw: ja chcę najpierw rozwiązanie
6 wrz 14:28
Madzia:): ale dziewczyny mają pierszeństwo
6 wrz 14:29
Dawlaw: nie tutaj

to jest forum matematyczne, gdzie panuje równouprawnienie
6 wrz 14:31
Madzia:):
6 wrz 14:31
echh: Madzia jka ty jestes ojcem 5−ciorga dzieci
6 wrz 14:31
Dawlaw: a ty "echh" nie masz pomysłu ?
6 wrz 14:32
echh: Mam pomysł na obiad

.To jest mój ostatni post zeby nie spamowac.
6 wrz 14:33
Dawlaw: spoko , słucham propozycji ,no nie mówcie ,że nic wam nie przychodzi
6 wrz 14:34
Madzia:): "echh"
6 wrz 14:34
Madzia:): ...
6 wrz 14:35
Madzia:): ...
6 wrz 14:37
Madzia:):
6 wrz 14:38
Madzia:): 
6 wrz 14:39
Dawlaw: madzia już dawno byś coś wymyśliła... no dawaj
6 wrz 14:40
Madzia:): ...
6 wrz 14:41
Madzia:): NIE

A ty umiesz rozwiązać
6 wrz 14:42
Dawlaw: mam kilka pomysłów ,ale to są takie naciągane i myślę ,że to nie o to chodzi.
6 wrz 14:42
Piniu_Pynsky: 20 − 43 −(−45)
moze o to chodzi

6 wrz 14:44
Dawlaw: no to jest jeden moich pomysłów... niby ma sens ,ale czy odejmujemy 88?
6 wrz 14:47
Piniu_Pynsky: No nie, ale słyszałem że dzieci w 5 klasie uczą w jakim miesiącu sadzi sie buraki na polu więc
to jest wzglednie maly absurd
6 wrz 14:49
Dawlaw: kurcze tylko 1 pomysł ? no co wy ?
6 wrz 15:18
tim: | −11 | |
| * (20 − 88) = 22  |
| 34 | |
6 wrz 15:30
Dawlaw: no może teraz coś zacznie się dziać i za chwilę zobaczę setki propozycji rozwiązań

jednak
tima pomysł już ma jakiś sens...
6 wrz 15:34
Dawlaw: no dalej matematycy
6 wrz 15:45
Edek: proste 20 − 88 = 22 pff...
6 wrz 16:06
tim: A ktoś nie umie liczyć <haha>...
6 wrz 16:07
tim: Albo:
Dla każdego a i b spełnione jest równanie: a − b = 22. <<< Uznajemy to za prawdę i mamy:
a = 20
b = 88.
20 − 88 = 22 << Prawda.
6 wrz 16:14
Dawlaw: edek pokaż ,że tim nie ma racji i daj rozwiązanie
6 wrz 16:14
tim: Dawlak, ty taki mądry, sam podaj

W końcu rozszerzoną na 95% (co jest niemożliwe)

...
6 wrz 16:15
wojtek: jak obliczyć miejsca zerowe z funkcji wymiernej ,jeżeli na górze mamy x3−x ana dole mamy np
(x−1) (x+4)
6 wrz 16:16
Dawlaw: dobra miałem kilka procent mniej ,ale to nie zmienia faktu ,że jestem głąbem bo tego nie umiem
rozwiązać
6 wrz 16:19
wojtek: mamy funkcję kwadrową f(x)=−2(x−3)2−do kwadratu i plus 6 jest rosnąca .Jaki to przedział
najpierw rozwiązujemy f. kwadrową potem deltę i miejsce zerowe i p,g
6 wrz 16:22
wojtek: rysujemy rysunek iwiemy wtedy
6 wrz 16:23
wojtek: czy możesz pokazać jak to zrobiłeś te 1 zadanie
6 wrz 16:24
wojtek: please
6 wrz 16:27
Edek: czyżbyś Dawlaw podpowiadał, że chodzi tutaj o logikę matematyczną ... ciekawe
6 wrz 19:02
wojtek: czy jest ktoś jeszcze
6 wrz 19:13
wojtek: jaki to przedział będzie i co trzeba najpierw zacząć
6 wrz 19:14
wojtek: jak trzeba zacząc
6 wrz 19:15
tim: Zaloz nowy temat lepiej
6 wrz 19:18
Edek: Rozwiązanie zadania:
Jeżeli 2+2=5 to 20−88=22.
Mogłem coś pomieszać...
6 wrz 22:46
Edek: ale skąd dziecko z 5−tej klasy może znać logikę matematyczna ?
6 wrz 22:47
♊: Przedstawię Wam poprawne rozwiązanie.
Oczywiście nie jestem zwolennikiem tego typu zadań ale przy odejmowaniu pisemnym będzie to
wyglądać tak:
20
− 88
Teraz zapisujemy liczbę 20 "po staremu" czyli notacja rzymska
20 = XX
XX
− 88
Każdy X jest dziesiątką więc nalezy odejmować w ten sposób:
X X
− 8 8
2 2
Wynik 22.
To oczywiście jest bardzo naciągana matematyka, ale nie ja wymyślam takie zadania . . .
6 wrz 22:59
♊:
@tim (teraz dopiero zacząlem czytać co nabazgraliście powyżej :
P) Maturę z Matematyki na
poziomie poszerzonym da się zdać na 100% (fizykę też). Znam nawet takowego jegomoscia co
dokonał obu tych wyczynów za jednym podejściem.
Dałbym Ci dowód w postaci zdjęcia wykonanego aparatem, ale niestety nie za bardzo przepadam za
tym osobnikiem
6 wrz 23:04