prawdopodobienstwo geometryczne
mamba: pare liczb (a,b) wybrano losowo z prostokata [−1,1]
2. oblicz prawdopodobienstwo, ze rownanie
ax
2 + bx + 1=0 ma:
a) pierwiastki rzeczywiste
b) pierwiastki rowne
c) pierwiastki rzeczywiste dodatnie
mam problem z tym zadaniem.. pierwsza sprawa, to nie jestem pewna, czy dobrze narysowalam w
ukladzie wspolrzednych, dlatego dolaczam rysunek.
w przypadku a) licze w ten sposob, ze przyjmuje ax
2 + bx + 1≥0, stad
14b
2≥a. z tego
rysunku wychodzi mi, ze cala przesten omega=1, licze calke od −1 do 1 ii pojawia mi sie
problem, bo wychodzi pole= −
13 
b) nie wiem jak to rozwiazac, doszlam jedynie do tego, ze x
1=x
2, czyli −
√Δ=
√Δ
c) myslalam, zeby po prostu ax
2 + bx + 1 >0
serio mecze te zadania,ale nie wiem jak ugryzc..
z gory dzieki!
31 mar 21:59
mamba: podbijam
1 kwi 11:20
on: pare liczb (a,b) wybrano losowo z prostokata [−1,1]2. nie rozumiem to jest przedzial liczbowy
do kwadratu ?
1 kwi 11:24
ff:

ax
2+bx+1 = 0
a ≠ 0
a)
A − równanie ma dwa pierwiastki:
b
2−4a ≥ 0
b
2 ≥ 4a
|A| = ∫
−11 14b
2 db + 2
(część wspólna obszaru pod wykresem a =
14b
2 i prostokąta [−1,1]
2 )
|A| = 2∫
01 14b
2 db + 2 =
16 + 2
b) b
2 = 4a
tutaj nie jestem pewien − ale raczej 0 (miara jordana krzywej to 0)
B − dwa równe pierwiastki
|B| = 0
c)
dwa pierwiastki:
C − dwa różne pierwiastki rzeczywiste
wzory Viete'a: (pierwiastki mają ten sam znak i ich suma jest dodatnia)
czyli C jest wyznaczone przez:
a > 0
b < 0
|C| = ∫
−10 14 b
2 db = ∫
01 14 b
2 db =
112
1 kwi 11:28
mamba:
tak myslalam, ze padlam juz na wstepie z rysowaniem.. moglabym prosic o rade tak sie zabierac
do rysowania w tego typu zadaniach? jak mialam do czynienia np ze wspolrzednymi [0,2]x[0,4]
itd to "samo szlo" jak bylo to 0.. ale w innych przypadkach sie motam ii chcialabym ogarnac

druga sprawa, to nie rozumiem dlaczego dodajemy 2 przy calkowaniu w podpunkcie a) ii czy moge
oprocz tej przestrzeni C po lewej stronie, zaznaczyc ja tez po prawej?
b) czyli w tylko tyle wystarczy?
ii w C niestety,ale w odpowiedziach mam {1}{48}
wielkie dzieki za odzew!
1 kwi 12:13
ff:

Jak masz do narysowania np. [−1,3]x(−3, 5] to jest to zbiór punktów które pierwszą współrzędną
mają w przedziale [−1,3] a drugą w (−3,5] − czyli rysujesz sobie na osi x przedział: [−1,3],
a na osi y: (−3,5]
ogólniej:
AxB = { (a,b) | a ∊ A ∧ b ∊ B }
w a) dodajemy jeszcze 2 bo to jest połowa pola prostokąta (całka da nam jedynie pole pomiędzy
wykresem a osią y=0), a obszar zdarzenia to wszystkie punkty pod wykresem w prostokącie
b) powinno − prosta/krzywa ma grubość 0
w c) nie − tylko jedna strona: z warunków a>0,b<0 (dają nam pierwiastki dodatnie)
| | |C| | | 1 | |
i jest prawidłowo: P(C) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 48 | |
1 kwi 12:37
mamba:
wielkie dzieki! w tym c) to moje niedoczytanie, bo zapomnialam podzielic przez pole tego
kwadratu
w sumie to nie jest takie trudne,ale sama bym nie wpadla na to.. szczegolnie, zeby jeszcze 2
dodac..
w kazdym razie czcze Cie w +∞
1 kwi 13:24