matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo geometryczne mamba: pare liczb (a,b) wybrano losowo z prostokata [−1,1]2. oblicz prawdopodobienstwo, ze rownanie ax2 + bx + 1=0 ma: a) pierwiastki rzeczywiste b) pierwiastki rowne c) pierwiastki rzeczywiste dodatnie mam problem z tym zadaniem.. pierwsza sprawa, to nie jestem pewna, czy dobrze narysowalam w ukladzie wspolrzednych, dlatego dolaczam rysunek. w przypadku a) licze w ten sposob, ze przyjmuje ax2 + bx + 1≥0, stad 14b2≥a. z tego rysunku wychodzi mi, ze cala przesten omega=1, licze calke od −1 do 1 ii pojawia mi sie problem, bo wychodzi pole= −13 b) nie wiem jak to rozwiazac, doszlam jedynie do tego, ze x1=x2, czyli −Δ=Δ c) myslalam, zeby po prostu ax2 + bx + 1 >0 serio mecze te zadania,ale nie wiem jak ugryzc.. z gory dzieki!
31 mar 21:59
mamba: podbijamemotka
1 kwi 11:20
on: pare liczb (a,b) wybrano losowo z prostokata [−1,1]2. nie rozumiem to jest przedzial liczbowy do kwadratu ?
1 kwi 11:24
ff: rysunekax2+bx+1 = 0 a ≠ 0 a) A − równanie ma dwa pierwiastki: b2−4a ≥ 0 b2 ≥ 4a
 1 
a ≤

b2
 4 
|A| = ∫−11 14b2 db + 2 (część wspólna obszaru pod wykresem a = 14b2 i prostokąta [−1,1]2 ) |A| = 2∫01 14b2 db + 2 = 16 + 2
 13 
P(A) =

24 
b) b2 = 4a tutaj nie jestem pewien − ale raczej 0 (miara jordana krzywej to 0) B − dwa równe pierwiastki |B| = 0 c) dwa pierwiastki:
 1 
a <

b2
 4 
C − dwa różne pierwiastki rzeczywiste wzory Viete'a: (pierwiastki mają ten sam znak i ich suma jest dodatnia)
1 

> 0
a 
−b 

> 0
a 
czyli C jest wyznaczone przez: a > 0 b < 0
 1 
a <

b2
 4 
|C| = ∫−10 14 b2 db = ∫01 14 b2 db = 112
1 kwi 11:28
mamba: tak myslalam, ze padlam juz na wstepie z rysowaniem.. moglabym prosic o rade tak sie zabierac do rysowania w tego typu zadaniach? jak mialam do czynienia np ze wspolrzednymi [0,2]x[0,4] itd to "samo szlo" jak bylo to 0.. ale w innych przypadkach sie motam ii chcialabym ogarnac emotka druga sprawa, to nie rozumiem dlaczego dodajemy 2 przy calkowaniu w podpunkcie a) ii czy moge oprocz tej przestrzeni C po lewej stronie, zaznaczyc ja tez po prawej? b) czyli w tylko tyle wystarczy? ii w C niestety,ale w odpowiedziach mam {1}{48} wielkie dzieki za odzew!
1 kwi 12:13
ff: rysunekJak masz do narysowania np. [−1,3]x(−3, 5] to jest to zbiór punktów które pierwszą współrzędną mają w przedziale [−1,3] a drugą w (−3,5] − czyli rysujesz sobie na osi x przedział: [−1,3], a na osi y: (−3,5] ogólniej: AxB = { (a,b) | a ∊ A ∧ b ∊ B } w a) dodajemy jeszcze 2 bo to jest połowa pola prostokąta (całka da nam jedynie pole pomiędzy wykresem a osią y=0), a obszar zdarzenia to wszystkie punkty pod wykresem w prostokącie b) powinno − prosta/krzywa ma grubość 0 w c) nie − tylko jedna strona: z warunków a>0,b<0 (dają nam pierwiastki dodatnie)
 |C| 1 
i jest prawidłowo: P(C) =

=

emotka
 |Ω| 48 
1 kwi 12:37
mamba: wielkie dzieki! w tym c) to moje niedoczytanie, bo zapomnialam podzielic przez pole tego kwadratu w sumie to nie jest takie trudne,ale sama bym nie wpadla na to.. szczegolnie, zeby jeszcze 2 dodac.. w kazdym razie czcze Cie w +∞
1 kwi 13:24