zadanie maturalne przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną - spr. rozwiąz
Zosia:

Dana jest funkcja f(x) =Ix
2 − 4I − x
2
a) zapisz wzór funkcji f bez symbolu wartości bezwzględnej
b) narysuj wykres funkcji f
AD a − mamy dwie możliwości:
f(x)= x
2 − 4 −x
2= −4 lub f(x) = − x
2 −4 −x
2= −2x
2 − 4
więc wykres powinien wyglądać jak na zamieszczonym obrazku ale − Dlaczego w ten sposób?
rozumiem, że po przekształceniu
f(x) = I(x−2)(x+2)I −x
2 odbijamy cześć wykresu znajdującą się pod osią OX ale jak odją222