trygonometria
Iwona: | | 1 | |
Wyznacz wartości parametru m dla których ( |
| cosx−m)(2sinx−3m+2)=0 ma rozwiązanie x∊(π,2π) |
| | 2 | |
31 mar 20:24
Iwona: cosx=2m
v
i dalej nie wiem... : (
31 mar 20:25
Dominik: no i wiemy ze w III i IV cwiartce sinus przyjmuje wartosci ujemne, a kosinus i ujemne, i
dodatnie.
31 mar 20:28
Iwona: czyli ukladam nierówność dla sinusa 3m−2<0 ?
i dla kosinusa 2m>0 lub 2m<0

dobrze rozumiem?
31 mar 20:34
Dominik: spojrz na wykres funkcji sinus i kosinus. sinus chyba nie moze przyjac wartosci −5, prawda? a
ty miedzy innymi taka dopuscilas.
31 mar 20:35
Iwona: patrzę na wykres funkcji sinus i kosinus i w tym przedziale tylko kosinus moze być równy zero
31 mar 20:39
Mila:

1) funkcja y=cosx dla x ∊(π,2π) przyjmuje wartości y∊(−1,1)
cosx=2m⇔ −1<2m<1⇔
31 mar 22:34
bezendu: Mil miałaś mi dać pod koniec tygodnia przykład na tą wartość bezwzględną
31 mar 22:36
Iwona: czyli to jest właściwie "nierównośc" trygonometryczna.
31 mar 22:40
Mila:

2) (2sinx−3m+2)=0⇔
2sinx=3m−2
Funkcja y=sinx dla x∊(π,2π) przyjmuje wartości y∊<−1,0)
−2≤3m−2<0 /+2
0≤3m<2 /:3
31 mar 22:41
Mila:
Do Bezendu
Załóż nowy post, to wpiszę, gdzieś Ci już wpisałam, ale ktoś rozwiązał.
31 mar 22:50