Sinus kąta PAB jest równy??
Aneta: Dany jest kwadrat ABCD. Punkt P jest środkiem boku BC. Sinus kąta PAB jest równy

Jak dla mnie jest tutaj za mało danych podanych

Według odp powinno wyjść
√5// 5
Proszę o pomoc
31 mar 20:17
Dominik:

|AB| = a
| | a2 | | 5 | |
|AP|2 = a2 + |
| = |
| a2 |
| | 4 | | 4 | |
| | a | | 2 | | √5 | |
sin∡PAB = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | a√5 | | 5 | |
31 mar 20:23
Aneta: Dziękuję Ci bardzo Dominiku! Czyli jednak da się to rozwiązać
31 mar 20:31
Dominik: jesli pozornie nie masz danych, to znaczy ze musisz sobie jakies sama wprowadzic. tutaj
nalezalo wyliczyc sinusa, wiec trzeba i przyprostokatna, i przeciwprostokatna uzaleznic od
jednej zmiennej, ktora sie potem skroci (w przypadku kwadratu nie jest to zbyt skomplikowane,
bo najlatwiej oznaczyc sobie po prostu dlugosc boku jako a).
31 mar 20:37
Aneta: Jeszcze raz dziękuję

Teraz już wiem o co chodzi, po prostu obrałam wcześniej zły sposób
myślenia i dlatego mi nie wychodziło. Dzięki!
31 mar 20:44