Rozwiąż nierówność:
RTG: −x2+2x+24<0
6 wrz 13:49
tim: Oblicz Δ oraz x1 oraz x2.
6 wrz 14:08
Michał: obliczam delte ze wzoru Δ=b
2−4ac ,czyli 4+96=100

pierwiastek z delty=10
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
obliczam miejsca zerowe ze wzorow x1= |
| x1= |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | −2+10 | | −2−10 | |
x1= |
| =−4 x2= |
| =6 |
| | −2 | | −2 | |
rysuje wykres i zaznaczam miejsca zerowe parabola w dol i rozwiazanie najprawdopodobniej bedzie
x⊂−(−
∞,−4)∪(6,
∞)


mam nadzieje ze dobrze
6 wrz 14:26
RTG: Dzieki.
6 wrz 15:02