Prosba
Marta: Hej.mam 5 zadan m.in. Z twierdzen sinusow. Pomóżcie ? Ńie mam o nich pojęcia ...
31 mar 19:37
31 mar 19:40
marta: jak kopiować wzory z worda?
31 mar 19:59
Dominik: niestety trzeba przepisac
31 mar 20:00
marta: sprawdz czy podana równosć jest tożsamością trygonometryczną:
| | 1 | | 1 | |
(1+ cosα) ( |
| − |
| ) = sinα |
| | sinα | | tgα | |
31 mar 20:05
Dominik: no i co z tym fantem zrobisz? nie musze chyba mowic ze musisz poprzeksztalcac lewa strone.
zacznij od dodania ulamkow w obu nawiasach.
31 mar 20:06
marta:

Balon znajdował się na równinie pomiędzy dwoma obserwatorami A i B, stojącymi w odległości 110
m od siebie. W pewnej chwili balon zaczął się unosić pionowo do góry (rysunek poniżej). po
pewnym czasie obaj obserwatorzy jednocześnie zmierzyli kąty wzniesienia balona α = 45 stopni i
β= 60 stopni. Oblicz, na jaką wysokość uniósł się wtedy balon (oznaczony o. Przyjmij, że
√3
≈ 1,75.
31 mar 20:30
marta: Dominik, pls, jeżeli wiesz jak to zrobić to mi napisz rozwiązanie. zupełnie nie wiem jak to
przekształcać.
31 mar 20:31
marta:

Poniżej przedstawiony jest wykres funkcji f.
Na podstawie wykresu funkcji podaj dziedzinę, zbiór wartości funkcji, miejsca zerowe funkcji
oraz zbiór tych argumentów, dla których funkcja osiąga wartości dodatnie.
31 mar 20:41
Dominik: a umiesz dodawac ulamki?
31 mar 20:51
marta: Umiem, ale nie gdy w liczniku i mianowniku mam sinusy i tangesy. Generalnie to zadania ze
szkoły mojego brata, który jest niewidomy. Ja edukację na tym poziomie mam dawno za sobą i
mało pamiętam, dlatego tu się zgłosiłam.
31 mar 20:59
marta: chcę mu pomóc
31 mar 21:00
zajączek:
| | sinα | | 1 | | cosα | |
tożsamość: tgα= |
| to |
| = |
| |
| | cosα | | tgα | | sinα | |
oraz z jedynki trygonometrycznej sin
2α+cos
2α=1 to 1−cos
2α= sin
2α
| | 1 | | cosα | | 1−cosα | | (1+cosα)(1−cosα) | |
L= (1+cosα)*( |
| − |
| )=(1+cosα)*( |
| )= |
| = |
| | sinα | | sinα | | sinα | | sinα | |
| | 1−cos2α | | sin2α | |
= |
| = |
| = sinα |
| | sinα | | sinα | |
L=P
31 mar 21:14
marta: dziękuję serdecznie

!
31 mar 21:15
zajączek:

D
f= <−6, 0>
ZW=<−1,3>
miejsca zerowe x= −3 v x= −1
f(x) >0 ⇔ x€ <−6,−3) U (−1,0>
31 mar 21:23
marta: określ dziedzinę funkcji
31 mar 21:34
marta: Wykres funkcji f(x) = 2x − 3, x∊R, przekształcono przez symetrię osiową względem osi OX i
otrzymano wykres funkcji y=g(x)
a) Podaj wzór funkcji y = g(x).
b) Oblicz miejsce zerowe funkcji y=g(x)
31 mar 21:39
zajączek:

3−2x≥0 i x
2−4≠0
−2x≥−3 i (x−2)(x+2)≠0
x≤ 1,5 i (x≠2 v x≠ −2)
D= (−∞, −2) U (−2; 1,5>
31 mar 21:41
marta: A uwzględniony jest tutaj pierwiastek, który występuje w liczniku 3 − 2x ? przepraszam, ale
wolę zapytać
31 mar 21:47
zajączek:
tak .... 3−2x≥0
31 mar 21:49
marta: dzięki
31 mar 21:50
zajączek:
g(x)= −f(x)= −(2x−3)= −2x+3
g(x)=0 ⇔ −2x+3=0 ⇔ x=1,5
31 mar 22:01
marta: jeszcze zostało z tym balonem, jeżeli byłoby możliwe to bardzo proszę o pomoc ...
31 mar 22:16
zajączek:
Z jakim "balonem" ? na Sylwestra?
31 mar 22:24
marta: Balon znajdował się na równinie pomiędzy dwoma obserwatorami A i B, stojącymi w odległości 110
m od siebie. W pewnej chwili balon zaczął się unosić pionowo do góry (rysunek poniżej). po
pewnym czasie obaj obserwatorzy jednocześnie zmierzyli kąty wzniesienia balona α = 45 stopni i
β= 60 stopni. Oblicz, na jaką wysokość uniósł się wtedy balon (oznaczony o. Przyjmij, że √3
≈ 1,75.
rysunek powyżej
31 mar 22:37