aa
Zuziii: Jak okreslic wartosci parametru m dla ktorych funkcja jest homograficzna oraz te dla ktorych
jest liniowa?
np:
31 mar 18:59
Dominik: dla m = 0 funkcja bedzie liniowa, dla m ≠ 0 homograficzna
31 mar 19:51
Mateusz:
homograficzna: a,b,d,c∊R oraz c≠0 and ad−bc≠0
natomiast zeby funkcja homograficzna stałą sie funkcją liniową to zauwaz ze c musi byc wtedy
rowne 0
31 mar 19:52
Dominik: Mateusz, jesli chcesz tak uogolniac to nalezy jeszcze zauwazyc, ze dla a = c ∧ b = d funkcja
| | b | |
bedzie liniowa z tym ze z dziedzina, x ≠ − |
| |
| | a | |
31 mar 19:54
Dominik: w zasadzie to dla a = kc ∧b = kd, gdzie k to dowolna liczba
31 mar 19:55
Dominik: tfu, dla ak = c ∧ kb = d
31 mar 19:57
Mateusz:
Spokojnie

jak pisałem odpowiedz to nie widziałem jeszcze twojej
31 mar 19:57
Zuziii: | | 1−3x | | 2 | |
Jak przeksztalcic g(x)= |
| na f(x)=− |
| |
| | x−1 | | x | |
31 mar 20:30
Dominik: | | 1 − 3x | | −2 | |
g(x) = |
| = |
| − 3 |
| | x − 1 | | x − 1 | |
g(x) ⇒ translacja o wektor [−1, 3] ⇒ f(x)
31 mar 20:33
Zuziii: a mozesz rozpisac jak to zrobiles? bo bardziej to chodzi mi o sposob nie o wynik
| | 6x−6 | | 4x−2 | |
podobnie mam problem z |
| doszlam do czegos takeigo |
| +2 ale w tym miejscu |
| | x−2 | | x−2 | |
stanelam
31 mar 20:36
Zuziii: | | 6 | |
tlyko w tym drugim f(x)= |
| |
| | x | |
31 mar 20:38
Zuziii: pomoze ktos?
31 mar 20:54
Dominik: musisz doprowadzic do postaci kanonicznej i po prostu pomyslec o jaki wektor nalezy przesunac
funkcje by otrzymac ta wlasciwa.
| | 6x − 6 | | 6(x − 2) + 6 | | 6 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + 6 |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
| | 6 | |
jest to funkcja |
| przesunieta o wektor [ 2, 6]. to o jaki wektor trzeba |
| | x | |
| | 6 | |
przesunac f(x) zeby otrzymac g(x) = |
| ? |
| | x | |
31 mar 21:25