aaaaaa
Zuziii: Jak doprowadzic taka funkcje do postaci ktora pozwoli mi ja narysowac?
31 mar 18:15
Dominik: jesli umiesz dzielic wielomiany to mozesz podzielic 2x+4 przez x+2 lub
| | 2x + 4 | | 2(x + 2) | |
f(x) = |
| = |
| = 2 x ≠ −2 |
| | x + 2 | | x + 2 | |
funkcja stala o dziedzine x∊ℛ\{−2}
31 mar 18:18
Zuziii: aha, dzielic umiem wiec zawsze moge ta metoda dojsc do tej postaci czy jest jakis szybszy
sposob?
31 mar 18:21
Dominik: mozesz tak przeksztalcac licznik, zeby dalo sie podzielic czesc licznika przez mianownik lub po
prostu podzielic hornerem lub pisemnie. jak nie czujesz sie pewnie przeksztalcajac to dziel −
tu ciezko sie pomylic.
31 mar 18:24
Zuziii: | | 2x+4 | |
no ok to podziel mi |
| |
| | 2x+2 | |
31 mar 18:26
Zuziii: pomoze mi ktos? jak doprowadzic ta funkcje?
31 mar 18:49
Zuziii: pomoze mi ktos? jak doprowadzic ta funkcje?
31 mar 18:49
Zuziii: pomoze mi ktos? jak doprowadzic ta funkcje?
31 mar 18:51