rowanania kwadratowe trygonometryczne
psb: jezeli mam rownanie kwadratowe gdzie x wystepuje tylko przy sinusie lub cosinusie to :
np. rownanie sin2 x − sin x − 2 = 0
to za sin x podstawiam t gdzie t ∊ ? , bo nie wiem czy bedzie < −1 , 1 > , czy ( 0, 1 >
31 mar 17:39
gggg: nieenieneiei wieeeeem xdfdsf
31 mar 17:39
Dominik: a jaki jest zbior wartosci funkcji sinus?
31 mar 17:39
zajączek:
podstawiasz za sinx= t , t€<−1,1>
31 mar 17:40
psb: (0,2pi )
aha juz chyba rozumiem

zawsze jest od < −1 , 1 > , chyba ze w zad. jest zbior podany to musi
pasowac ? "D
31 mar 17:40
Saizou : a po co zmienna

sin
2x+sinx−2sinx−2=0
sinx(sinx+1)−2(sinx+1)=0
(sinx+1)(sinx−2)=0
sinx=−1 lub sinx=2(sprzeczność)
31 mar 17:41
psb: to bylo tylko przykladowe rowanie. Dzieki juz rozumiem
31 mar 17:42
Dominik: zbiorem wartosci funkcji sinus jest <−1, 1>
dlatego tez t = sinx, t moze przyjac tylko wartosci od −1 do 1.
dla podstawienia t = sin2x t∊<0, 1>.
dla sprawdzenia czy rozumiesz: podstawiajac t = −cos2x jakie nalezy napisac zalozenie?
31 mar 17:44
psb: no od −1 do 0 , bo cos2 ma od 0 do 1
31 mar 17:54
Dominik: <−1, 0>, dobrze

t = sinx − 5, a takie?
31 mar 18:06
psb: <−6,−4>
31 mar 18:08
Dominik: dobrze. chyba rozumiesz o co biega.
31 mar 18:10