Sciany i krawędzie
zakłopotana: 1) Iloczyn liczby ścian i liczby krawędzi pewnego ostrosłupa jest równy 112.
Jaki wielokąt jest jego podstawą?
2)Liczba ścian ostrosłupa jest o 10 mniejsza od liczby jego krawędzi. Jaki wielokąt jest jego
podstawą?
proszę o pomoc, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić...nie orientuję się w
geometrii przestrzennej..
31 mar 16:48
zajączek:
1/ n −−− liczba boków wielokąta podstawy , n≥3 i n€ N+
n+1 −−− liczba ścian ostrosłupa ( wraz z podstawą)
2n −−− liczba wszystkich jego krawędzi
(n+1)*2n= 112 /:2 ⇒ (n+1)*n= 56 = 8*7 ⇒ n=7
podstawą takiego ostrosłupa jest siedmiokąt
2/ podobnie ..........
31 mar 17:08
zakłopotana: dlaczego akurat 7? aaaa i nie bardzo wiem, jak zrobić 2...byłbyś tak miły i pomógł mi?
31 mar 19:13
zajączek:
(n+1)*n=56 ⇒ n
2+n−56=0 licz deltę pamiętaj,że n≥3 i n€N+
otrzymasz n=7

2/
(n+1)+10=2n ⇒ n= 11 i po b
ólu
31 mar 19:26
zakłopotana: aa, to jednak nie takie trudne jak myślałam

nie skojarzyłam że w tym pierwszym wyjdzie
równanie kwadratowe

dziękuję za pomoc
31 mar 19:32
zajączek:
31 mar 19:34