Równanie trygonometryczne
Mattiss: Witam. Mam problem z rozwiązaniem dwóch funkcji trygonometrycznych.
1) −12cosα*sinα = 0
2) 24sinα +24cosα −12cos2 α −12 = 0
Prosiłbym chociaż o nakierowanie na tok myślenia do rozwiązania owych równań
31 mar 16:29
Dominik: 1) kiedy iloczyn trzech liczb( −12, cosα, sinα) jest rowny 0?
lub
mozesz zamienic to na sinus kata podwojnego (sin2x = 2sinxcosx).
31 mar 16:37
Mila:
1) −12cosα*sinα = 0⇔
cosα=0 lub sinα=0
2) 24sinα +24cosα −12cos
2 α −12 = 0
Czy dobrze zapisana treść drugiego równania?
31 mar 22:21
Mattiss: Tak, treść drugiego równania jest dobra.
P.S. Dziękuję za pierwsze
1 kwi 00:00
Mila: Dzisiaj już dobranoc, resztę jutro wieczorem.
1 kwi 00:06
Mattiss: No i nie dostałem odpowiedzi wieczorkiem.
2 kwi 08:51
krystek: Sprawdź znak przy(−12) czy +12?
2 kwi 09:30
Mattiss: Wszystko się zgadza w 100%
2 kwi 10:54