pochodne
jadzia: napisz wzor na n−ta pochodna.
2−x
policzylam pierwsza i druga pochodna. ale nie mam pomyslu jaka powinna byc nta...
31 mar 16:06
jadzia: f'(x) = 12x * ln12
f''(x) = ln12 * 12x * ln12
f'''(x) = ln212 *12x * ln12
.................
fn(x) = lnn−1 *12x * ln12
przynajmiej mi sie tak wydaje, ale w odpowiedziach jet inaczej i nie wiem czemu...
31 mar 16:39
Sw Mikolaj: fn(x)=(−1)n2−xlnn(2)
31 mar 16:41
jadzia: dlaczego wedlug Ciebie jest −1 do potegi

gdzies wartosci sie beda zmienialy znak

pomylilam sie w liczeniu kolejnych pochodnych?
31 mar 16:43
Sw Mikolaj: f(x)=2−x
f'(x)=−2−xln2
f''(x)=2−xln2(2)
f'''(x)=−2−xln3(2)
31 mar 16:45
Sw Mikolaj: (ax)'=axlna
31 mar 16:46
jadzia: ok widze swoj blad, zapomnialam ze przez −1 trzeba mnozyc.
| | x | |
a n−ty wzor na pochodna cos |
| |
| | 3 | |
31 mar 16:47
jadzia: te jednak udalo mi sie zrobic
31 mar 16:51
asdf: potrzebuejsz cosU{x]{3}?
31 mar 16:55
jadzia: nie

ale sin
2x nie potrafie
31 mar 17:52
asdf: wskazówka:
f'(x) = sin2x
31 mar 17:53
31 mar 17:54
asdf: sie rozpedzilem..
| | π | |
2n−1 sin( (n−1)* |
| + 2x) |
| | 2 | |
31 mar 17:55
jadzia: a moglbys napisac 3 pierwsze pochodne tego?
31 mar 18:05
asdf: f(x) = sin2x
f'(x) = 2sinxcosx = sin2x
f''(x) = cos2x * 2
f'''(x) = 2 * 2 * (−sin2x)
...
31 mar 18:06
jadzia: aaa juz wiem o co Ci chodzilo z ta wskazowka

raz sie wydaje banalne
31 mar 18:06