Dominik: Boki trójkąta prostokątnego ABC mają długości: |AC| = 3, |BC| = 4, |AB| = 5. Prosta l,
równoległa do prostej AB, przecina boki AC i BC odpowiednio w punktach M i N. Niech S oznacza
środek odcinka AB oraz |MC| = x.
a) Pole P(x) trójkąta MNS jest funkcją zmiennej x. Znajdź wzór tej funkcji.
b) Zbadaj, jaką największą wartość może przyjmować pole trójkąta MNS.
| | 5 | |
jedyne co zrobilem to wyznaczylem |MN| = |
| x. jakies pomysly? |
| | 3 | |
31 mar 16:01
mmm:
31 mar 16:08
Dominik: punkty M i N nalezy oznaczyc w inny sposob (odwrotnie)
31 mar 16:10
zajączek:

Założenie x€(0,3)
Teraz "poćwicz " z podobieństwami odpowiednich trójkątów
| | 2 | |
otrzymasz; P(x)=− |
| x2+2x |
| | 3 | |
31 mar 16:29
Dominik: okej, mam.
P
ΔABC = 6
P
ΔNBS = P
ΔAMS = 3 − x
| | x | | 2 | |
PΔMNS = 6 − ( |
| )2 * 6 − 2(3 − x) = − |
| x2 + 2x |
| | 3 | | 3 | |
31 mar 16:29
Dominik: @zajaczek, dzieki. stad moznaby policzyc to szybciej znajac wysokosc trojkata MNS. dzieki.
31 mar 16:36
zajączek:
31 mar 16:38