Pytanie
Krystian: Może mi ktoś rozwiązać i powiedzieć jak z wyniku:
t3−3t2−9t+27 można otrzymać taki wynik:
3t2−6t−9=0
Próbowałem wyciągnąć przez nawias, ale nie nie wykombinowałem.
31 mar 15:05
Sw Mikolaj:
t3−3t2−9t+27
t2(t−3)−9(t−3)
(t2−9)(t−3)
(t−3)(t+3)(t−3)
(t−3)2(t+3)
(t2−6t+9)(t+3)
31 mar 15:28
Wika: Łączymy w grupy i otrzymujemy:
t2(t−3)−9(t−3)=0
(t2−9)(t−3)=0
(t−3)(t+3)(t−3)=0
(t−3)2(t+3)=0
Rozwiazaniami tego równania jest t=3 lub t=−3
Tego równania, jak na moje oko, nie można zapisać w postaci, o którą pytasz.
Zawsze możesz jeszcze rozpisać (t−3)2, ale to także nie zmieni naczego wyniku.
Czy to jest cała treść zadania?
31 mar 15:28
Wika: Sw Mikołaju

przepraszam nie zauważyłam Twojego rozwiązania
31 mar 15:30
Krystian: (t−3)
2 (t+3)
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
t
2−2*t*(−3)+(−3)
2
t
2 + 6t + 9
Mi tak wychodzi a nie − 6t
31 mar 16:03
bezendu: (t−3)
2=t
2−6t+9 nie znasz wzoru skróconego mnożenia

(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
31 mar 16:11