stożek pomocy
klaudia: W stożku tworząca o długości 30 tworzy z wysokością tego stożka kąt, którego cotangens jest
równy 3/4. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego podstawy.
31 mar 15:01
klaudia: pomóżcie
31 mar 15:07
zajączek:
| | 3 | | H | | 3x | |
ctgα= |
| ⇒ |
| = |
| , x>0 , l2=9x2+16x2=25x2 ⇒ l=5x |
| | 4 | | r | | 4x | |
P
b= πrl = 20πx
2 P
p= πr
2 = 16πx
2
31 mar 15:10
klaudia: dzięki

a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego 9, 16 i 25?

bo nie do końca rozumiem

ale i tak dziękuję za pomoc
31 mar 15:15
zajączek:
Z tw. Pitagorasa l2= (3x)2+(4x)2=..........
31 mar 15:20
klaudia: dzięki
31 mar 15:24