Pole
Licealista_Theosh:

Wyraź pole prostokąta −
Funkcja kwadraowa
Wyraź pole prostokąta przedstawionego na rysunku jako funkcję zmiennej x. Podaj wymiary
prostokąta o największym polu.
31 mar 13:58
Licealista_Theosh:
Na razie skombinowałem taie coś
a=2−x
b=4−x
P=(2−x)(4−x)=x2−6x+8
Dziedzina będzie przedziałem
Δ=4
√Δ=2
x1=2
x2=4
D∊<2,4>
Teraz szukam największej wartości w przedziale( bułka z masłem) tylko jak wyznaczyć wymiary
boków dla tej największej wartości?
31 mar 14:07
Prometix: a=2−x tutaj sie zgadzam,
ale na jakiej podstawie twierdzisz ze b=4−x

skad wiesz ze to ten sam "x"
31 mar 14:13
Kaja: oznaczając drugi bok prostokąta przez y i korzystając podobieństwa trójkątów można zapisać
stąd 8−4x=2y
y=4−2x
P=x*y=x*(4−2x)
funkcja : P(x)=x*(4−2x)
P(x)=−2x
2+4x D=(0,2)
funkcja jest kwadratowa, wykres takiej funkcji ma ramiona skierowane w dół, więc największą
wartość funkcja osiąga w wierzchołku.
x
w=1 (współrzędna x wierzchołka)
dla takiego x: y=4−2=2
Prostokąt o największym polu będzie miał boki długości 1 i 2.
31 mar 14:13