ciag
kasia: an= − 1/3 * 2n
an= 42n+1^
wykaz ze ciag jest geometryczny. oraz ustal monotonicznosc..
31 mar 13:48
bezendu:
| an+1 | | 42n+3 | |
| = |
| =42n+3−(2n+1)=42n+3−2n−1=42=16=const jest więc |
| an | | 42n+1 | |
geometryczny
31 mar 13:58
kasia: a kiedy był by rosnacy? lub malejacy? lub wgl nie bylby ciagiem?
serdeczenie dziekuje ze rozw
31 mar 13:58
Kaja: a1=43>0 i q=16>1 więc ciąg jest rosnący
31 mar 14:03
bezendu: ciąg geometryczny jest rosnący jeśli spełnia warunki a
1>0 i q>0 sprawdź w odpowiedziach czy
dobrze policzyłem
31 mar 14:03
bezendu: sorry błąd q>1 tak masz racje
31 mar 14:04
kasia: niestety nie ma do tego odp.
Kaja skad wzielas a1?
ps. −1/3 *
n1 /kreska ulamkowa −1/3 * 2
n a to jak rozwiazac?
31 mar 14:48
kasia: −1/3 * 2
n+1 /kreska ulamkowa pomylka
31 mar 14:49
bezendu: a polecenie jakie to samo wykaż że ciąg jest geometryczny
31 mar 14:51
31 mar 14:53
kasia: tak takie samo
31 mar 14:53
bezendu: no to napisałem Ci teraz jak masz a
n i a
n+1 to
31 mar 14:54
kasia: kurcze sorry, mieszam
taki jest wzor i mam polcizyc czy jest geometryczny
31 mar 14:56
kasia: juz do tego doszlam ile wynosi an,a ile an+1, tylko problem mam jak to podzielić
31 mar 14:57
bezendu: Skorzystaj z wzoru 14:54
31 mar 15:06
kasia: | | 1 | | 1 | |
− |
| * 2n+1 / − |
| * 2n |
| | 3 | | 3 | |
i jak to dalej dzielić?
31 mar 15:14
kasia: ma ktoś pomysl?
31 mar 15:44
bezendu:
| |
| =1*2n+1−n=1*21=2=const jest więc geometryczny |
| |
31 mar 15:48
bezendu: mały błąd w zapisie w mianowniku zamiast 2
2 jest oczywiście 2
n
31 mar 15:49
kasia: thk
31 mar 15:53
bezendu: @Kasiu co do Twojego pytania skąd Kaja wzięła a
1 
masz wzór ogólny który podałaś a
n=4
2n+1
wiec mogę policzyć a
1
a
1=4
2*1+1=4
3=64

i tyle w tym temacie
31 mar 16:03