ciag
kasia: Wyznacz ciag geometryczny
a6=32
a10=2
31 mar 13:46
bezendu:
a1*q5=32
a1*q9=2
16=q4
q=−2 lub q=2
i teraz masz dwa przypadki
dalej już sobie poradzisz ?
31 mar 13:53
kasia: a g nie powinno byc do −4 ?
31 mar 13:56
kasia: bo nie wiem wlasnie co 1 dzielić zawsze

która strone od ktorej..
31 mar 13:57
kasia: co pierwsze dzielić*
31 mar 13:58
bezendu:
trochę się zapędziłem
a
6=32
a
10=2
a
1*q
9=2
a
1*g
5=32
g
4=U{1}[16}
31 mar 14:01
bezendu: czyli masz
| | 1 | |
dla pierwszego przypadku q= |
| |
| | 2 | |
a
1=1024
sprawdźmy
| | 1 | |
teraz drugi przypadek q=− |
| |
| | 2 | |
a
1=−1024
sprawdźmy
więc wszystko jest ok
31 mar 14:14
kasia: ok dzieki,
a1*q9=2
a1*g5=32
tylko co tu pierwsze dzielisz? co znaczy którą strone od ktorej? jak obliczam "q" to 5−9? czy
9−5?
31 mar 14:51
bezendu:
od 9−5=4
31 mar 14:54
kasia: a potem 32 :2? mozna tak skakać?
31 mar 14:58
bezendu: | | 2 | |
Zobacz post 14:01 podzieliłem |
| |
| | 32 | |
31 mar 15:00
kasia: ah, już rozumiem
31 mar 15:05
bezendu: Na pewno
31 mar 15:08