Geometria analityczna
mateu7: Dany jest okrąg o równaniu (x+4)2+(y−2)2=7. Wyznacz równanie prostej stycznej do tego okręgu
przechodzącej przez punkt P=(0,2).
Próbowałem już na różne sposoby ale niewychodzi mi...
31 mar 12:29
Kaja: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i środek okręgu, a następnie równanie
prostej prostopadłej do otrzymanej prostej i przechodzącej przez punkt P.
31 mar 12:31
jikA:
y = ax + b ∧ P = (0 ; 2) ⇒ b = 2
ax − y + 2 = 0
Skoro prosta ma być styczna to odległość tej prostej od środka okręgu powinna być równa
promieniowi.
| |a * (−4) − 1 * 2 + 2| | |
| = √7 / 2 |
| √a2 + 1 | |
16a
2 = 7a
2 + 7
9a
2 = 7
31 mar 12:40
mateu7: nie mogę tego załapać..
Jeśli poniosłeś pierwsze równanie (które nie wiem skąd się wzięło) obustronnie do kwadratu to
czy na dole nie powinna się pojawić wartość bewzględna?
31 mar 12:49
jikA:
Wartość bezwzględna jest wtedy kiedy masz
√x2 = |x| a jeżeli masz (
√x)
2 = x.
Jest to równanie na odległość punktu od prostej. Możesz też zrobić w ten sposób.
y = ax + b ∧ P = (0 ; 2) ⇒ b = 2
{y = ax + 2
{(x + 4)
2 + (y − 2)
2 = 7
(x + 4)
2 + (ax + 2 − 2)
2 = 7
x
2 + 8x + 16 + a
2x
2 = 7
(a
2 + 1)x
2 + 8x + 9 = 0
Skoro prosta ma być styczna do okręgu to musi być jedno rozwiązanie a więc Δ = 0.
Δ = 16 − 9(a
2 + 1)
9(a
2 + 1) = 16
31 mar 12:59