nierówności wielomianowe z wartością bezwzględną
szymek : Rozwiąż nierówności:
a) 4|x|− |x|
3 ≤0
b)5|x|+2|x|
3≥0
c)|x+1|
3−3|x+1|
2≥0
d) |x−2|
3−4|x−2|
2≤0
Będe wdzięczny
31 mar 10:37
Kaja: a) 1. x≥0
4x−x3≤0
x(4−x2)≤0
x(2−x)(2+x)≤0
x∊<−2,0>∪<2,+∞) i x≥0 zatem x∊{0}∪<2,+∞)
2. x<0
−4x+x3≤0
−x(4−x2)≤0
−x(2−x)(2+x)≤0
x∊(−∞,−2>∪<0,2> i x<0 zatem x∊(−∞,−2>
odp. x∊(−∞,−2>∪{0}∪<2,+∞)
31 mar 11:19
Kaja: podpunkt b) zrób w podobny sposób
31 mar 11:20
Kaja: | | ⎧ | x+1, gdy x≥−1 | |
| |x+1|= | ⎩ | −x−1, gdy x<−1 |
|
1. x≥−1
(x+1)
3−3(x+1)
2≥0
x
3+3x
2+3x+1−3x
2−6x−3≥0
x
3−3x−2≥0
x
3−4x+x−2≥0
x(x
2−4)+x−2≥0
x(x−2)(x+2)+(x−2)≥0
(x−2)(x
2−2x+1)≥0
(x−2)(x−1)
2≥0
x∊{1}∪<2,+
∞)
2. x<−1
(−x−1)
3−3(−x−1)
2≥0
−(x+1)
3−3(x+1)
2≥0
−x
3−3x
2−3x−1−3x
2−6x−3≥0
(x+1)(−x
2−5x−4)≥0
−(x+1)
2*(x+4)≥0
x∊(−
∞,−4>∪{−1}
odp. x∊(−
∞,−4>∪{−1}∪{1}∪<2,+
∞)
31 mar 11:31
Kaja: d) zrób podobnie jak c)
31 mar 11:31
jikA:
No można bez rozpisywania zbędnego.
a) 4|x| − |x|3 ≤ 0
|x|(4 − x2) ≤ 0
|x|(x − 2)(x + 2) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −2] ∪ {0} ∪ [2 ; ∞).
31 mar 12:04
szymek : Dzięki wielkie

Wesołych świąt
31 mar 21:21
Mila: Zgodnie z radą JIKA
|x−2| 3−4|x−2|2≤0
|x−2|2*(|x−2|−4)≤0⇔|x−2|=0 lub (|x−2|−4)≤0
x=2 lub |x−2|≤4⇔
−4≤x−2≤4 /+2
−2≤x≤6
odp.
x∊<−2,6>
31 mar 21:31