Zadanie z wielomianów
Zarazmatura: Pierwiastkami wielomianu w(x) = 2x3 + bx2 + cx +d są trzy kolejne liczby naturalne. Wyznacz
te liczby, jeśli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−1 jest równa −12.
Wiem tylko, że W(1) = −12 ⇒ b + c + d = −24
Dalej zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem coś ze wzorów vieta ale za dużo
niewiadomych
31 mar 09:50
Saizou : niech n∊N
3 kolejne liczby naturalne to: n n+1 n+2
W(x)=2(x−n)(x−n−1)(x−n−2)
Oblicz i przyrównaj współczynniki
31 mar 10:38
Zarazmatura: Wielkie dzięki!
31 mar 10:48