styczność
Tina: Znajdź te wartości parametru m dla których okręgi x2 + y2 + 4x − 2my + m2 = 0 i x2 + y2 =
2 są styczne.
30 mar 23:40
jikA:
x2 + 4x + 4 + y2 − 2my + m2 − 4 = 0
(x + 2)2 + (y − m)2 = 4 ⇒ S1 = (−2 ; m) r1 = 2
x2 + y2 = 2 ⇒ S2 = (0 ; 0) r2 = √2
√[0 − (−2)]2 + (0 − m)2 = 2 + √2 / 2
4 + m2 = 6 + 4√2
m2 = 2(1 + 2√2)
m = ±√2(1 + 2√2)
31 mar 00:13
pigor: ..., np. tak :
x
2+y
2+4x−2my+m
2=0 ⇔ x
2+4x+2+y
2−2my+m
2=2 ⇒
mamy (x+2)
2+(y−m)
2=2 i x
2+y
2=2 ⇒ będą styczne ⇔
⇔ odległość środka (−2,m) od początku układu xOy będzie równa 2+2=4,
czyli
√4+m2=4 ⇔ 4+m
2=16 ⇔ m
2=12 ⇔ |m}=2
√3 ⇔
m∊{−2√3,2√3} . ...
31 mar 00:21
pigor: ...o kurcze, przepraszam mój błąd , zamiast 2 powinienem dodać do obu stron równania okręu
pierwszego 4 i dalej analogicznie . ...
31 mar 00:24
pigor: ..., np. tak :
x
2+y
2+4x−2my+m
2=0 ⇔ x
+4x+4+y
2−2my+m
2=4 ⇒ okręgi
(x+2)
2+(y−m)
2=4 i x
2+y
2=2 ⇒ będą styczne ⇔
⇔ gdy
m=0 − będą wtedy styczne wewnętrznie w (2,0)
lub
odległości środka okręgu (−2,m) od początku układu xOy
będą równe 4+2=6, czyli
√4+m2=6 ⇔ 4+m
2=36 ⇔
⇔ m
2=32 ⇔ |m}=4
√2 ⇔
m∊{−4√2, 4√2} . ...
31 mar 00:32
pigor: ... znowu popieprzyłem, nie umiem obliczyć promieni ufffff idę spać , przepraszam
31 mar 00:34
jikA:
Nie przepraszaj Twoja pomoc na forum jest nieoceniona. Późna pora dlatego.
31 mar 00:41
Tina: Dziękuję ślicznie jikA

Tobie pigor również
31 mar 10:36