Prosze o rozwiazanie
Monisiaaa.: Obwód prostokąta jest równy 44 cm.Jeśli jeden bok skrócimy o 30 % a drugi skrócimy o 2 cm to
jego obwód zmniejszy sie o 10 cm. Znajdz wymiary tego prostokata.
30 mar 23:08
jikA:
2(a + b) = 44
a + b = 22
2(0.7a + b − 2) = 44 − 10
0.7a + b − 2 = 17
0.7a + b = 19
{a + b = 22
{0.7a + b = 19
______________−
0.3a = 3 ⇒ a = 10 ∧ b = 12
30 mar 23:16
pigor: ..., np. tak : niech
a,b=? − szukane boki prostokąta, to z warunków
zadania
2(a+b)=44 i 2(70%a+b−2)=34 ⇔ a+b=22 i 70%a+b=19 /− stronami ⇔
⇔ 30%a= 3 i b=22−a ⇔
a=10 i b=12 − szukane
długościi boków . ...
30 mar 23:16
Eta:
No i znów brak
niebieskiego
pigor pewnie malowałeś na niebiesko pisanki
30 mar 23:22
Rybka: Oblicz pole figury ograniczonej wykresami prostych o równaniach y=−x,y=2,x=−4 a nastepnie
znajdz obraz tej figury w symetrii środkowej wzgledem poczatku układu współrzędnych.
30 mar 23:22
pigor: ... , dziękuje
Eta znowu mnie rozśmieszyłaś bardzo, bo ja − wierz mi − tego
nie zauważyłem, a więc przesuwam zegarki i jeszcze raz dobranoc, . ...
31 mar 00:40