Rozwiąż równanie trygonometryczne
MatematycznyKujon: Rozwiąż równanie sin
4 x/2 + cos
4 x/2 = 5/8
Doszedłem do takiego momentu:
(sin
2 x/2 + cos
2 x/2)
2 − 2sin
2 x/2 * cps
2 x/2
co się równa
1 − 2 sin
2 x/2 * s cos
2 x/2
wiem, że 2sin*cos = sin2, ale jak to podstawiłem dalej to mi nic nie wyszło
30 mar 22:34
Dominik: | | x | | x | | 5 | |
1 − 2sin2 |
| cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
dalej dasz rade
30 mar 22:38
Eta:
| | x | | x | | 1 | | x | | x | | 5 | |
(sin2 |
| +cos2 |
| )2− |
| *4sin2 |
| *cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
dokończ.........
30 mar 22:39
Eta:
30 mar 22:40
MatematycznyKujon: Nie potrafię zrozumieć jednego fragmentu, nie wiem czemu to do mnie nie dociera, czemu tam
jest:
1/2 sin2x = 5/8 a nie sin2x = 5/8?
30 mar 22:40
jikA:
To co napisałeś na końcu 2sincos = sin2 co to jest? Chyba 2sin(x)cos(x) = sin(2x).
Zauważ skoro sin(2x) = 2sin(x)cos(x) to sin2(2x) = [2sin(x)cos(x)]2 = 4sin2(x)cos2(x).
30 mar 22:41
MatematycznyKujon: aha, dlatego, że a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2 * 2b2 ? A ja zapisałem 2a2 * b2?
30 mar 22:42
Eta:
| | x | | x | | 1 | | x | | x | | x | | x | |
2sin2 |
| *cos2 |
| = |
| *2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| =.... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 mar 22:43
Dominik: | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin22x = |
| (2sinxcosx)2 = |
| (4sin2xcos2x) = 2sin2xcos2x |
| 2 | | 2 | | 2 | |
30 mar 22:43
MatematycznyKujon: Aaaa, dobra, dzięki za wyjaśnienie, właśnie z tym miałem niesamowity problem, dziękuję bardzo
<3
30 mar 22:44