Oblicz prawdopodobienstwa zdarzen A i B
Krzys: Witam, mam problem z takim zadankiem:
"Spośród liczb 1, 2, 3,...., 121 losujemy jedna liczbę, a następnie z pozostałych druga.
Zdarzenia A i B określone są następująco: A− w pierwszym losowaniu otrzymano liczbę parzysta ,
B − w drugim losowaniu otrzymano liczbę parzysta
a) oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B
a wiec tak w zadaniu niby wiem o co chodzi, zbiór B trzeba rozbić na przypadki − PP i NP ale
nie wiem jak to potem "skleić" jako B
Pozdrawiam i dziękuje z góry
Mila: Ω=121*120
A−− w pierwszym losowaniu otrzymano liczbę parzystą ,( w drugim cokolwiek− P lub NP)
|A|=60*59+60*61
| | 60*59+60*61 | | 60*(59+61) | | 60 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 121*120 | | 121*120 | | 121 | |
B − w drugim losowaniu otrzymano liczbę parzystą ( w pierwszym cokolwiek− P lub NP)
| | 60*59+61*60 | | 60*(59+61) | | 60 | |
|B|= |
| = |
| = |
| |
| | 121*120 | | 121*120 | | 121 | |