BAAARDZO PROSZĘ O POMOC
to ja ;): 1. W sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego
wierzchołka wynosi 6 cm. Oblicz pole tego sześciokąta.
2. Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego
pierścienia jest równe 2πdm2. Oblicz pole powierzchni sześciokąta.
6 wrz 12:40
AS:

Dane: p − q = r (= 6 cm)
Odcinek AB = 2*a
∠ACB = 90
o bo jest wsparty na średnicy okręgu opisanego na trójkącie ABC
p = 2*a , q =
√AB2 − BC2 =
√4*a2 − a2 = a*
√3
Wstawiam do warunku w zadaniu
| | r | |
2*a − a*√3 = r ⇒ a*(2 − √3) = r ⇒ a = |
| |
| | 2 − √3 | |
Znoszę niewymierność w mianowniku a
| | r | | r | | 2 + √3 | |
a = |
| = |
| * |
| |
| | 2 − √3 | | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
| | r*(2 + √3) | |
a = |
| = r*(2 + √3) |
| | 4 − 3 | |
Pole sześciokąta składa się z 6 trójkątów równobocznych o boku a
| | a2*√3 | | 3*√3 | |
P = 6* |
| = |
| *r2*(2 + √3)2 |
| | 4 | | 2 | |
| | 3*√3 | | 3*√3 | |
P = |
| *r2*(4 + 4*√3 + 3) = |
| *r2*(7 + 4*√3) |
| | 2 | | 2 | |
Po podstawieniu r = 6
P = 54*(7*
√3 + 12)
6 wrz 13:52
to ja ;): bardzo dziękuję
6 wrz 14:36
patrykos428:

ź;e to jesty pale dostałęm
4 gru 16:02
patrykos428: aδfπgΩh∞≤j≥j∊k∫k→k∑♥♥♥ ∟∀⬡
4 gru 16:04